18.7 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 11:05
- Reklama -
DomůZajímavostiTři důvody, proč je potřeba přijmout euro nejlépe už zítra

Tři důvody, proč je potřeba přijmout euro nejlépe už zítra

/KOMENTÁŘ/ Přijmout euro v České republice? Zbavit se koruny? V posledních týdnech se debata otevřela, argumenty z obou stran létají a může být dost těžké udělat si obrázek, co se tedy doopravdy pro Čechy vyplatí. A odpověď všech, kdo už se trochu probrali a pochopili, že žijeme v Evropě 21. století, musí být euro.

Přijetí eura nabízí významnou příležitost pro ekonomickou a politickou transformaci, což znamená posun směrem k větší prosperitě, stabilitě a integraci do evropských struktur. Jako druhá nejsilnější měna světa euro přináší mnohé výhody, které mohou zásadně ovlivnit každodenní život i celkové hospodářství země.Tak nejprve firmy. Pro české firmy, zvláště ty, které mají významné zahraniční obchodní aktivity, znamená přijetí eura výrazné ulehčení. Odstraněním kurzových rizik a transakčních nákladů spojených s obchodováním s eurozónou se výrazným způsobem zvyšuje předvídatelnost a stabilitu podnikání. Zároveň euro snižuje potřebu zajištění proti kurzovým výkyvům, což umožňuje firmám investovat ušetřené prostředky do růstu a zvyšování mezd, což se pozitivně odrazí na prosperitě celé ekonomiky. Je dobré si připomenout, že euro v českých firmách už ve velkém figuruje. Od tohoto roku mohou podniky vést účetnictví v eurech. A když se samotných manažerů z firem zeptáte, řeknou vám jasně – euro chceme.

A co český spotřebitel? Přechod na euro znamená především výrazné zjednodušení. Jednotná měna umožňuje snadné porovnávání cen, což podporuje informované rozhodování při nákupech doma i v zahraničí. Odpadá potřeba přepočítávání měn a sledování výkyvů kurzů, což zase usnadňuje plánování výdajů a rozpočtu. Navíc se spotřebitelé nemusí obávat nástrah spojených s cestováním do zahraničí, jako jsou rizika spojená s výměnou peněz a nákupem padělaných bankovek. Snížení nákladů spojených s úvěry, jako jsou hypotéky, a zvýšení cenové transparentnosti vede ke snižování cen zboží a služeb, což činí každodenní nákupy, cestování i investice levnějšími a méně komplikovanými.

Ekonomika a euro? Přechod na evropskou měnu zajistí ochranu hodnoty úspor a investic díky nižší inflaci a vyšší stabilitě, což je klíčové pro udržitelný hospodářský růst a vysokou zaměstnanost. Historie ukazuje, že koruna ztratila větší hodnotu než euro, což zdůrazňuje stabilnější charakter eura jakožto měny pro dlouhodobé uchování hodnoty.

A co politika a euro? Přijetí eura by posílilo postavení České republiky v rámci Evropské unie. Jako člen eurozóny bychom získali větší vliv na ekonomická rozhodnutí v EU a posílili bychom svoji prozápadní orientaci a bezpečnostní postavení v rámci Evropy.

Je dobré se taky podívat zpátky do minulosti. V rámci přístupové smlouvy do EU získala ČR statut členské země s dočasnou výjimkou, což znamená právní závazek zavést euro ihned po splnění všech pěti konvergenčních kritérií. Tato kritéria jsme schopni stabilně plnit již od roku 2014, což naznačuje, že ČR je v principu připravena na přijetí eura.

V roce 2007 byla vypracována národní strategie pro zavedení eura, která definovala detailní technické a procesní postupy. Tato strategie je stále relevantní, ale samozřejmě vyžaduje aktualizace v reakci na vývoj v eurozóně a zkušenosti států, které se k eurozóně připojily po roce 2004. Základ ale máme, je z čeho vycházet a od čeho se odpíchnout.

Nezapomeňme ani na rizika, když euro nepřijmeme. Kritickým faktorem je, že zatímco státy eurozóny budou moci nést následky případné krize společně, Česká republika, stále závislá na automobilovém průmyslu, by mohla být výrazně zasažena a musela by čelit krizi samostatně.

ERM2 – co, proč a jak?

V médiích objevuje zkratka ERM2. Jde o krok, který by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro českou ekonomiku. Evropský mechanismus směnných kurzů, známý jako ERM2, je systém určený k udržování stability měn zemí, které se chystají přijmout euro. Jeho cílem je zajistit, že ekonomiky těchto zemí jsou v souladu s ekonomikami států eurozóny. Tento mechanismus funguje podobně jako automatický systém řízení letadla, kde kurzové a sestupové majáky udržují letadlo na správné trajektorii při přiblížení k přistávací dráze alias euru.

Země zapojené do ERM2 musí udržovat kurzy svých měn v určitém pásmu. Toto pásmo zajišťuje, že země nemají nadměrné výkyvy ve svých měnových kurzech, což by mohlo ohrozit jejich ekonomickou stabilitu a proces přijetí eura.

Pro Českou republiku by vstup do ERM2 mohl představovat řadu výhod. Především by to pomohlo stabilizovat kurz koruny, což je obzvláště důležité v době ekonomických nejistot, jako jsou pandemie, geopolitické napětí a energetické krize. Taková stabilita by přinesla větší jistotu firmám i občanům, což je klíčové pro hospodářskou předvídatelnost a plánování.

V minulosti již Česká republika experimentovala s podobným konceptem, když Česká národní banka v letech 2013 až 2017 udržovala stabilní kurz koruny vůči euru. Tento krok, i když nákladný, ukázal, že stabilizace kurzu může mít pozitivní dopady na ekonomiku, zejména na dovoz a vývoz.

Účast v ERM2 by také mohla vést k nižším úrokovým sazbám na státní dluh, což by znamenalo úspory pro státní rozpočet. Dále by to mělo pozitivní dopad na snižování inflace a na konsolidaci veřejných financí. Jak? Díky tlaku na odpovědnou hospodářskou politiku. Vstup do ERM2 je zásadním krokem pro každou zemi, která se chystá přijmout euro. Pro Českou republiku by to znamenalo nejen ekonomické a měnové výhody, ale také větší integraci do evropských struktur.

Tři hlavní důvody pro přijetí eura tedy jsou:

1. Jednodušší cestování i nákupy: Už nebude potřeba směňovat koruny za eura. Přijetím společné měny bychom se vyhnuli poplatkům za směnu a nepříjemnostem spojeným s hledáním výhodných směnných kurzů. S eurem bychom také mohli snadno srovnávat ceny ubytování, letenek a služeb v různých zemích eurozóny, což by mu umožnilo učinit cenově výhodnější rozhodnutí. Také při nákupech v zahraničí bychom měli lepší přehled o tom, kolik skutečně utrácíme, což by nám pomáhalo udržet výdaje pod kontrolou.

2. Stabilizace cen a snížení výdajů: Stabilizace cen, především dovozního zboží, by byla významným přínosem pro všechny. S eurem by došlo ke menším výkyvům dovozních cen, což by mohlo vést ke snížení cen potravin a spotřebního zboží. Všichni navíc budeme těžit z větší stability eura ve srovnání s korunou. Z dlouhodobého hlediska by to mohlo znamenat lepší ochranu hodnoty úspor před inflací.

3. Lepší úroky a bankovní služby: Jeden z klíčových přínosů přijetí eura je potenciál nižších úrokových sazeb. Země v eurozóně obvykle mají nižší úrokové sazby na hypotéky ve srovnání se zeměmi mimo eurozónu. To je způsobeno větší měnovou stabilitou a integrovaným finančním trhem. Mít jednotnou měnu usnadňuje srovnávání hypotečních produktů a úvěrových nabídek v různých bankách v rámci eurozóny. V eurozóně také existuje obecně širší a konkurenční trh s hypotečními úvěry. Pro mladé rodiny by to mohlo znamenat více možností pro výhodné refinancování hypotéky.

Autor komentáře: Mikuláš Peksa, europoslanec (Piráti)

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů