16.5 C
Prague
Pátek, 3 května 2024, 2:05
- Reklama -
DomůZajímavostiRusové si v Praze udělali Malou Moskvu. Jak jim zabavit majetek?

Rusové si v Praze udělali Malou Moskvu. Jak jim zabavit majetek?

Odborná skupina vedená poslancem Ondřejem Kolářem představila návrh zákona, který by umožnil odejmout majetky Ruské federace na území Česka. Zákon otevírá cestu k tomu, aby Rusko přišlo o desítky nemovitostí na našem území. 

Během toho, co Rusko na Ukrajině vraždí a vede proti nám hybridní válku, jim tu necháváme majetek a tolerujeme jim například to, že z Bubenče udělali Malou Moskvu. Když jsem to chtěl řešit, narážel jsem neustále na to, že současné zákony moc prostoru smysluplnému řešení nedávají. Proto jsem oslovil odborníky a s jejich pomocí dnes předkládáme návrh zákona, který pomůže vyřešit problémy, na které si roky nikdo netroufal ani podívat,“ říká poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. 

Bezpečnostní problém

Ruské nemovitosti na území Česka a vlastně celé Evropy představují velký bezpečnostní problém. I poté, co v případě Česka přišly o diplomatickou ochranu, stále představovaly zdroj příjmů, díky kterému mohlo Rusko financovat svoji agresi. A nedávné zmrazení ruských majetků k vyřešení bohužel nestačí. 

Zmrazení majetků je bohužel pouze dočasné řešení, které Rusko umí obejít. V situaci, kdy i bezpečnostní služby varují před hrozbami z Ruska, je mnohem lepší najít způsob, jak Rusko vyšachovat úplně. A přesně to se nám, myslím, tímto návrhem zákona daří,“ říká bývalý diplomat a odborník na mezinárodní vztahy Vladimír Votápek. 

Zákon ve své hlavní části říká, že odejmutí vlastnického práva k majetku jakéhokoliv cizího státu na našem území je možné za účelem ochrany naší bezpečnosti. Navrhovaný zákon tak posiluje bezpečnost naší země.

„Právní stát musí mít možnost omezit vlastnické právo k majetku, jehož využívání je v rozporu s účelem, za nímž byl původně nabyt, ohrožuje bezpečnost, svrchovanost či samotné demokratické základy hostitelského státu,” říká bývalý ředitel Knihovny Václava Havla a diplomat Michael Žantovský.

Kreml spáchal zločin

„Odebrání majetku je nejen oprávněný a důležitý krok z pohledu naší bezpečnosti, ale také symbolické zdůraznění toho, že ruská agrese je pro nás zcela nepřijatelná. Rozpoutáním války na Ukrajině Kreml spáchal zločin, za který si zaslouží všeobecné odsouzení. A tohle je způsob, jak jednání Ruska odsoudit velmi jasně a čitelně,“ vysvětluje Vladimír Votápek. 

Návrh poslance Ondřeje Koláře je dalším svého druhu v Evropě. Podobnou legislativu aktuálně připravuje také Estonsko a Lotyšsko – oba státy tím chtějí zvýšit svou bezpečnost a vyrovnat se se zbytky sovětského vlivu. V obou státech už návrhy prošly prvním čtením. Kolář svůj návrh se zástupci Estonska a Lotyšska konzultoval, stejně tak ho řeší s českým ministerstvem zahraničí. 

„Návrh jsme v průběhu konzultovali s legislativci ministerstva zahraničí, kterým děkuji za podporu. Zároveň jsem již požádal o schůzku s panem ministrem, který o mé iniciativě ví a doufám, že ji podpoří. Věřím, že tady máme zájmy oba stejné, tedy oslabit vliv Ruska v Česku a trvale posílit naši bezpečnost,” doplňuje Kolář.

Česko by se v případě zavedení zákona stalo evropským lídrem v řešení problému, který má s ruskými majetky celá řada, především východoevropských zemí.

Zdroje: TOP 09, Ondřej Kolář

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů