17.1 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 12:05
- Reklama -
DomůZajímavostiDovolená v Egyptě může být rizikem kvůli válečnému konfliktu

Dovolená v Egyptě může být rizikem kvůli válečnému konfliktu

Egypt je dlouhodobou stálicí v žebříčku vůbec nejoblíbenějších destinací českých turistů. Ve světle nedávných událostí by se ale tato top destinace mohla v seznamu oblíbenců posunout k nižším příčkám.

Přichází čas na plánování letních dovolených. Ať už plánujeme odpočinek na exotické pláži, prozkoumání historických měst nebo dobrodružství v přírodě, správné a včasné kroky zajistí nejen nezapomenutelný zážitek, ale také ochranu investovaných prostředků a klid mysli v případě nepředvídaných událostí. Důležitost pečlivého plánování a získávání informací o naší cestě se zdá být klíčová v době, kdy jsou mimořádně nebezpečné situace běžné.

Není podstatné, kam cestujeme, vždy bychom měli usilovat o snížení možných rizik. Cestovní pojištění je již považováno za samozřejmé, ale mnoho lidí opomíjí jeho rozsah. Kromě krytí zpoždění či zrušení letu, ztráty zavazadel, lékařských nákladů a odpovědnosti je důležité ověřit, zda pojištění zahrnuje ochranu v mimořádných situacích, jako jsou válečné konflikty. V některých oblastech nemohou pojišťovny ani pojistnou ochranu poskytnout. „Podmínky pojištění se řídí doporučeními Ministerstva zahraničních věcí (MZV), podle nichž některá pojištění nemusí být v danou dobu účinná,“ vysvětluje tisková mluvčí pojišťovny UNIQA, Eva Svobodová.

To se určitých oblastí aktuálně týká. „Připomínáme, že vzhledem k přetrvávající mimořádně nebezpečné situaci na území Izraele a Palestiny, není možné klientům cestujícím do tohoto regionu poskytnout pojistnou ochranu,“ komentuje Eva Svobodová. V případě Egypta se výzva ke zvýšené opatrnosti a varování MZV týká nyní oblasti hranice mezi Egyptem a Izraelem a severní části Sinajského poloostrova, tedy nikoli hlavních center cestovního ruchu, nicméně je potřeba sledovat vývoj v regionu průběžně. Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, návštěvnost Egypta v porovnání s jinými top zeměmi z pohledu českého turisty vloni ale meziročně klesla. V roce 2022 Češi podnikli do Egypta 470 tisíc cest, v loňském roce to bylo už „jen“ 362 tisíc cest.

I přes to však stále patří mezi ty nejnavštěvovanější, hlavně vévodí zemím mimo Evropskou unii. Dění na Blízkém východě by však mohlo počet cest do země snížit. Cestovní kanceláře však prozatím výrazné změny neregistrují. „Do egyptských středisek, stejně tak i na další oblíbená místa pro návštěvu památek, se cestuje bez omezení a jsou pro turisty bezpečná,“ uvádí Kateřina Pavlíková, tisková mluvčí Čedoku.

Varování MZV se ale v současné situaci i přes jejich oblíbenost týká i Libanonu a části Jordánska. „Momentálně není možné poskytnout cestovní pojistnou ochranu vzhledem k mezinárodním sankcím ani pro cesty do Íránu,“ doplňuje Eva Svobodová.

MZV doporučuje všem cestovatelům registraci do systému Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí. Před odjezdem je nezbytné sledovat a dodržovat doporučení Ministerstva zahraničních věcí nebo aktuální informace o situaci v dané zemi prostřednictvím lokálních médií.

Zdroje: MZV, UNIQA, Čedok

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů