16.6 C
Prague
Pátek, 3 května 2024, 12:05
- Reklama -
DomůZajímavostiCo Ukrajina potřebuje od Západu v roce 2024, aby Putin za pár...

Co Ukrajina potřebuje od Západu v roce 2024, aby Putin za pár měsíců nestál ve Varšavě

/KOMENTÁŘ/ Válka na Ukrajině se dostala do fáze, kdy se mnohými podceňované Rusko opět vyhouplo na koně. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že pokud Západ v čele s Bruselem a Londýnem výrazněji nezasáhne, armáda diktátora Vladimira Putina se prožene Ukrajinou a už letos zaútočí na pobaltské státy, nebo Polsko. Co udělat proto, aby se tak nestalo?

Prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina přestane bojovat, až když znovu získá své hranice z doby před rokem 2014, včetně Krymu. Tento cíl se v roce 2024 jeví jako vysoce nepravděpodobný, ale pokud chce mít nějakou naději na jeho dosažení, bude Ukrajina potřebovat pomoc od svých evropských partnerů.

Vojenská podpora

Navzdory tomu, že Rusko má více vojáků, Ukrajina zatím dokázala zastavit ruskou armádu postupující dále přes řeku Dněpr na jihu a oblast Donbasu na východě. Je to hlavně kvůli sofistikovanému vojenskému vybavení prodávanému nebo darovanému jeho partnery a kvůli zpravodajským informacím předávaným NATO a USA.

Aby Ukrajina nebyla zatlačena do úzkých, bude v roce 2024 potřebovat nepřetržitou podporu svých spojenců, protože poté, co téměř vyčerpala své vlastní vybavení, je „téměř zcela závislá na západní pomoci, zejména pokud jde o dělostřelecké a raketové systémy a munici,“ stojí v prohlášení amerického Kongresu.

EU již rozdělila finanční prostředky svým členským státům za dodání vojenského materiálu Kyjevu prostřednictvím fondu European Peace Facility a nyní, poprvé ve své historii, bude Brusel přímo financovat výrobu výzbroje.

Ekonomická podpora

Za druhé je potřeba Kyjevu pomoci injekcemi do jejich ekonomiky. Kvůli válce je Ukrajina obrovsky zadlužena. Ale na rozdíl od jiných zemí v podobném stavu je její zoufalá ekonomická situace mnohem hůře zvládnutelná kvůli válečnému úsilí. Problém je, že americký Kongres se rozhodl zablokovat finanční pomoc Kyjevu.

Evropská unie se k tomu bohužel přidala. Ne proto, že by si za „vzor“ brala USA. Evropa má maďarského premiéra Viktora Orbána, který je někdy nazýván „ruský trojský kůň“, a ten vetoval návrh na zaslání 50 miliard Ukrajině.

Koordinace a spolupráce

Nakonec třetí věc, kterou musí Ukrajina zásadně zlepšit. Jde o taktickou vyspělost své armády, zejména středního a nejvyššího vedení. Není už možné, aby kdokoli vykřikoval do světa cíle případné ofenzivy, jak se tomu v minulosti stalo v případě Krymu. Rusové se pak stihnou v pohodě připravit a jakékoli útoky odrazit.

Také je třeba, aby bylo ukončeno hašteření mezi prezidentem Zelenským a některými kritiky, jako je například starosta Kyjeva Klička. Morálce národa ani armády to nijak nepřispívá. No, není toho málo, co musí Ukrajina udělat. Brusel je každopádně povinen podat pomocnou ruku kdykoli, kdy bude požádán.

Zdroj: autorský článek

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů