DomůZajímavostiČtrnáctkrát vyhrál v loterii díky základní matematice. Vydělal balík, šanci má každý

Čtrnáctkrát vyhrál v loterii díky základní matematice. Vydělal balík, šanci má každý

V 90. letech dal rumunsko-australský ekonom Stefan Mandel dohromady malý tým a pustili se do loterie. Vyhráli. Znovu. A znovu. Celkem čtrnáctkrát. Samozřejmě nešlo o žádnou náhodou, ale pečlivé plánování a matematiku.

Mandel měl dokonalý systém, který nejprve použil k výhře v loterii v Rumunsku, přičemž peníze použil k podplacení úředníků a zamířil nejprve do Evropy a poté do Austrálie.

Pravděpodobnost, že vyhrajete v loterii, je velmi nízká. Například šance, že získáte jackpot EuroMillions s jedním tiketem, je 1:139 838 160. Řekněme, že jste se rozhodli zdvojnásobit své šance zakoupením dalšího tiketu, stále jste ale pouze na 2:139 838 160.

Generovali s tiskli tikety

Všimnete si však, že za předpokladu, že si můžete koupit více kombinací, nakonec dosáhnete bodu, kdy jsou vaše šance naprosto reálné. Nyní máte místo matematického problému logistický problém: dostat se k celkem 139 838 160 losů (v případě výše uvedené loterie), což samozřejmě stojí úsilí, ale hlavně balík peněz. A vy ten jackpot ještě nemáte.

Mandel ale zjistil, že za předpokladu, že byste si mohli koupit každou kombinaci čísel, měli jste (téměř) zaručenou návratnost své investice (pokud několik dalších hráčů nevyhraje se stejnými čísly a nerozdělí si bank). Mandel se tedy rozhodl jít „nakupovat“.

I když to nebylo proti explicitním pravidlům, nebylo to přesně v duchu hry. Jenže problémy, i když už nebyly matematické, stále nebyly malé. Nejprve musel přesvědčit dostatek investorů, aby do schématu vstoupili, což se mu podařilo během několika let. Potom musel vymyslet způsob, jak koupit všechny možné kombinace v jakékoli loterii, do které vstupovali. Vzhledem k tomu, že mohli zadávat miliony různých kombinací, vyžadovalo to, aby vytvořil algoritmy pro generování a tisk tiketů (což některé loterie v té době umožňovaly).

Šla po něm FBI i CIA

S hromadou tiketů vytištěných a připravených k použití pak čekali na dostatečně velký jackpot, tým poté vyrazil do obchodů. Poté, co Mandel uspěl v Austrálii, všiml si loterií v USA, jejichž jackpoty výrazně převažovaly nad tím, kolik by stál nákup každé kombinace. Zvláště zajímavá byla nová loterie Virginia, která při losování používala pouze čísla 1 až 44. To znamenalo, že existovalo 7 059 052 možných kombinací, což je mnohem méně než obvyklých 25 milionů nebo více.

Když byl jackpot dostatečně vysoký – 15,5 milionu dolarů – nařídil svému týmu, aby koupil tikety ve velkém. Po dvou dnech nákupů Mandelův tým nakoupil 6,4 milionu z možných 7 milionů kombinací potřebných k zaručení výhry. Existovala možnost, že nevyhrají, to se ale naštěstí pro ně nestalo – vítězný tiket měli ve své velké hromadě.

Přestože byl ekonom vyšetřován FBI a CIA, nebylo zjištěno žádné provinění. Celkem Mandel vyhrál 14 různých loterií a získal miliony pro sebe a své investory, než se přestěhoval do domu na pláži na tropických ostrovech Vanuatu.

Zdroje: redakce, iflscience.com, thehustle.co

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů