15.8 C
Prague
Pátek, 3 května 2024, 6:05
- Reklama -
DomůLifestyleSeriál Policie Modrava jsem dělal od srdce, říká režisér Jaroslav Soukup

Seriál Policie Modrava jsem dělal od srdce, říká režisér Jaroslav Soukup

Režisér Jaroslav Soukup natočil fenomén. Seriál Policie Modrava milují diváci všech generací – a koukají na něj stále dokola. Jak vzpomíná na natáčení a změnila se Šumava od té doby? Milovník místní přírody, který má chalupu hned u hlavní silnice, to pociťuje na vlastní kůži. Lidé sem totiž jezdí na místa, kde se natáčelo.

V čem je pro vás tento seriál výjimečný?

Já jsem Plzeňák a na Šumavu jsem jezdil jako malý kluk, na Modravu s rodiči, když mi bylo pět, později jsem sem jezdil jako průmyslovák lyžovat do Železné Rudy. Moc rád na tu dobu vzpomínám, a i proto mám k Šumavě blízký vztah. Navíc tady mám už dvacet čtyři let chatu a moc rád a často sem jezdím. V podstatě celý seriál jsem režíroval tady ze Srní z chaty, kde jsem se vždycky po natáčení připravoval na další den.

Tam se i zrodila ta myšlenka?

Ne, to ne. Ta vznikla v Praze. Začal jsem v roce 2008 pilotním dílem a vůbec jsem nevěděl, jak to dopadne. Napadlo mě totiž spojit kriminální linku s menšími případy uniformovaných policistů a k tomu ještě přidat lidskou stránku, osudy obyvatel téhle oblasti. Každá postava má svůj vlastní příběh. V podstatě je to seriál složený ze tří dramaturgických linií, což bylo riziko, a já netušil, jak to diváci vezmou.

V čem myslíte, že tkví kouzlo Policie Modrava?

Je to lidské, i když se tam vraždí. A podle průzkumů ho jednoznačně milují hlavně ženy, tak od 35 výš. Muži mají radši střílečky a jiné temné kriminálky, kde prší, je zima, detektiv pije… Ženy mají radši Policii Modrava. A velmi mě těší, že když se teď vysílají reprízy, pořád mají obrovskou sledovanost, a to i navzdory krásnému letnímu počasí.

Ani úspěch seriálu Policie Modrava pana režiséra k pokračování nepřesvědčí (foto: se souhlasem TV Nova)

Často jste točili v exteriérech a tady v národním parku, jak bylo těžké to dohodnout?
To by vám řekla Dana Stašková, která dělala lokační na všech sériích Policie Modrava. To znamená, že se účastnila obhlídek, spolu s architektem podle scénáře hledali ta správná místa, pak jsem se přidal já, další dva měsíce mi všechno ukazovali a já si vybíral.

Lokační je při natáčení v podstatě nejdůležitější osoba, protože napřed musela zařídit, aby nás do jednotlivých objektů vůbec pustili na obhlídku, a když jsme si pak jeden konkrétní vybrali, musela domluvit, aby nám tam dovolili natáčet. Ona je to při natáčení taková zastrčená funkce, ale přitom jedna z nejdůležitějších.

Po odvysílání seriálu se zvedl turistický ruch a lidé jezdí po stopách Policie Modrava…
Ano, je to tak. Řekl bych, že se to zvedlo klidně o padesát procent. Lidi mají ten seriál rádi a chtějí jet na Šumavu, vidět to prostředí. Třeba navštěvují konzum, fotí se před ním i vevnitř, a dokonce se i ptají vedoucí konzumu, jestli tam náhodou není prodavačka Nováčková. Takže jim říká, že jí akorát skončila směna.

Jak vnímáte, že tam lidé začali takto jezdit?

Mě to pochopitelně těší, akorát je horší, že pohyb lidí v autech a motorkách je strašný. A já mám chatu u hlavní silnice, takže občas se celý dům třese. Není to ta Šumava, jak jsem ji poznal dřív, ale bohužel jsem sám zavinil, jaká je teď.

Co byste vzkázal divákům Policie Modrava?

Chtěl bych říct divákům, aby se dívali a že jsem ten seriál dělal rád a od srdce.

Zdroj: redakce, TV Nova, VOYO

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů