DomůZajímavostiDominik Hašek vzkazuje Rusům: Pokud neodsoudíte válku na Ukrajině, tak nesmíte v Evropě...

Dominik Hašek vzkazuje Rusům: Pokud neodsoudíte válku na Ukrajině, tak nesmíte v Evropě soutěžit

Ruští a běloruští sportovci by neměli působit v evropských soutěžích, pokud veřejně neodsoudí ruskou agresi na Ukrajině. S těmito slovy vystoupil v úterý na konferenci v Evropském parlamentu bývalý hokejový brankář Dominik Hašek.

Slavný Dominátor, který získal s českou hokejovou reprezentací zlatou medaili na olympiádě v Naganu, přijel do Štrasburku na pozvání europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL).

Podle Haška dělají ruští sportovci svými výkony v prestižních soutěžích reklamu Putinovi a jeho válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčen, že současná pravidla jsou nastavena špatně. Jakmile vstoupí ruský sportovec na tenisový kurt či hokejové kluziště, stává se obrovskou reklamou pro ruskou agresivní válku a s ní spojené válečné zločiny,“ řekl vítěz dvou Stanley Cupů před europoslanci.

„Tito sportovci by neměli mít možnost působit v evropských soutěžích. Pokud se však distancují od ruské invaze na Ukrajinu a zvěrstev ruské armády, pak bychom jim a jejím rodinám měli pomoci, třeba poskytnutím azylu,“ doplnil s tím, že by o podmínkách přijetí těchto sportovců měly jednat sportovní svazy a federace s vládami.

Okamžitá stopka

Hašek věří, že i jeho jméno napomůže ke zvýšení tlaku, který povede k nastavení jednotných pravidel pro účinkování ruských a běloruských sportovců nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Ve válce zemřelo přes 300 ukrajinských sportovců, kteří padli při bránění své vlasti. „Už nemohou reprezentovat svou zemi ve sportu, který milovali,“ uvedl Zdechovský. Štve ho, když vidí, jak například ruský tenista Karen Kchačanov, jedenáctý hráč světa, podporuje Putinovy kroky, a přitom stále hraje tenis po celém světě a vydělává obrovské peníze. „Tito hráči by měli dostat okamžitou stopku, dokud veřejně neodsoudí válku na Ukrajině. Vysmívají se nám do obličeje a organizátoři je za to královsky platí,“ dodal lidovecký europoslanec.

Ostudné chování

Podle Zdechovského i Haška je chování některých sportovních organizací, jež tolerují účast těchto sportovců, naprosto ostudné. „V Evropě zuří válka, ale třeba nejslavnější hokejová liga světa se tváří, že se nic neděje,“ zkritizoval postoj NHL slavný brankář. 

Vláda na konci června souhlasila se zákazem účasti ruských sportovců na soutěžích a utkáních v Česku. V jiných státech ale podobný zákaz neplatí. Haška absolvoval v Evropském parlamentu řada schůzek s předními evropskými politiky a diplomaty, mezi které patří šéf Evropské lidové strany Manfred Weber, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola či česká eurokomisařka Věra Jourová.

Zdroje: redakce, Tomáš Zdechovský, Dominik Hašek

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů