4.8 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 7:04
- Reklama -
DomůZdravíVe třiadvaceti mi vzali prsa. Problémy tím ale neskončily, říká Nikol. Život...

Ve třiadvaceti mi vzali prsa. Problémy tím ale neskončily, říká Nikol. Život si tvrdě vybojovala

Onkologičtí pacienti po celém světě oslavují svůj život vždy první červnovou neděli. Letos poprvé i v Praze. Mezi nimi je i třiadvacetiletá Nikol z Příbramska. Studovala vysokou školu, aktivně sportovala a měla spoustu osobních, cestovatelských a pracovních plánů. Jednoho dne se jí ale život naprosto změnil.

„Hodně jsem tehdy trénovala, připravovala jsem se na triatlon, dělala atletiku a často jsem běhala. Na mé oblíbené trase se mi ale při jednom letním běhu udělalo špatně a byla jsem velmi unavená. Když jsem se vrátila domů, lehla jsem si a ucítila prudkou bolest v levém prsu,“ popisuje dnes 35letá Nikol. V tu chvíli ji vůbec nenapadlo, že by to mohla být nějaká vážná nemoc. „Myslela jsem si, že jde o lehký zánět, protože rakovina přece nebolí a já jsem na ni ještě moc mladá,“ dodává.

Přišel obrovský šok

V prsu si ale nahmatala tvrdou bulku, a tak navštívila svého gynekologa, který ji obratem poslal do mammodiagnostického centra, kde jí odebrali vzorek. „Tenkrát jsem bezstarostně odjela na dovolenou a málem si pak zapomněla přijít pro výsledky biopsie,“ vzpomíná Nikol. O to větší šok přišel, když se dozvěděla, že má zhoubné onemocnění prsu. Vzhledem k agresivitě nádoru začala ihned podstupovat chemoterapii, která trvala půl roku.

I přes negativní výsledky genetických testů se poté rozhodla pro oboustrannou mastektomii. „Nechat si odstranit prsa bylo asi nejtěžším rozhodnutím v mém životě, protože ve 23 letech často holky myslí hlavně na vzhled. O to víc děkuji svému mladšímu já, že se tenkrát zachovalo tak racionálně a zodpovědně,“ zdůrazňuje Nikol. Při rozsáhlém chirurgickém zákroku u ní bohužel došlo k pooperační komplikaci a cévní mozkové příhodě. Probudila se s necitlivou levou rukou, částečně nehybnými prsty na levé noze a brněním v levé tváři. „Po relativně krátké době se mi ale podařilo ruku téměř rozhýbat. Problémy s tváří odezněly samy a s nohou postupem času díky rehabilitaci také,“ popisuje Nikol.

Nepřestala věřit

Zdravotní komplikace tím však neskončily, začala mít problémy s imunitou a se štítnou žlázou a musela také podstoupit operaci srdce. Po šesti letech se rozhodla pro rekonstrukci prsou, její tělo ale implantáty nepřijalo. Musela jsem si je nechat vyjmout, což bohužel vedlo k dalším zdravotním problémům,“ doplňuje Nikol, která však ani na chvíli nepřestala věřit, že svou nemoc zvládne porazit. „Svůj život jsem si nakonec dokázala díky výborné péči lékařů a moderní medicíně vybojovat. Každý den si teď užívám naplno,“ usmívá se. Jakmile se uzdravila, začala Nikol aktivně podporovat ostatní ženy s rakovinou prsu a šířit osvětu.

Myšlenka na pomoc se u ní zrodila hned poté, co se o své nemoci dozvěděla. „V tu chvílí jsem před sebou viděla všechny své kamarádky a spolužačky, které by stejně jako mě vůbec nenapadlo, že můžou být v nějakém ohrožení. Proto jsem si řekla, že až budu mít sílu a všechno bude za mnou, musím s tím něco udělat,“ popisuje Nikol. Začala pracovat v Alianci žen s rakovinou prsu, kde se už devět let podílí na šíření prevence a pomáhá onkologickým pacientům. „Vedu zde projekt Bellis, který se zaměřuje na podporu mladých pacientek. Třetím rokem navíc hájím práva žen s rakovinou prsu v organizaci Hlas onkologických pacientů. Hodně lidí si myslí, že pokud se nemocné ženy vyléčí, všechno už je v pohodě. Trvalé následky jsou u nich ale často doživotní a mnohdy se se vším perou samy. Přesně z toho důvodu se jim snažím pomáhat,“ vysvětluje Nikol.

V loňském roce bohužel lékaři objevili nádor v prsu i u její maminky. „Když už se to muselo stát, měla jsem radost z toho, že se na to přišlo včas. Nádor byl mnohem méně agresivní než ten můj a hlavně malý, takže maminka nemusela podstoupit chemoterapii. Po operaci, ozařování a hormonální léčbě to vypadá, že rakovinu zvládla opravdu dobře. Tohle všechno jenom potvrzuje, jak důležitá je prevence a zodpovědný přístup každého z nás,“ zdůrazňuje Nikol.

Zdroj: příběh Nikol

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů