DomůZajímavostiČeská kuchyně není vepřo knedlo zelo, svíčková ani trdelník. Lžeme si na...

Česká kuchyně není vepřo knedlo zelo, svíčková ani trdelník. Lžeme si na talíři

Čech je primárně hrdý na svoje pivo, hokejové Nagano a hordu českého jídla. Pravda je však taková, že najít tradiční český pokrm jde jen velmi těžko. Buď je jeho vznik jiného původu, nebo se jedná o velmi přesnou kopii. Je tedy něco opravdu jenom české?

Podobu našich oblíbených pokrmů zcela zásadně ovlivnilo skoro čtyři sta let soužití s habsburskou monarchií. Takový typický vepřový řízek vznikl jako laciná komunistická náhražka za jeho původního vídeňského rodiče. Originálů je málo a rozhodně jím není ani babiččina bábovka.

Žádný originál

Třeba všemi pojmenovaná typicky česká svíčková nemá ve svém rodném listě zrovna původ, který by tomuto tvrzení dával za pravdu. Její kořeny najdeme v různých variantách jak v Německu, tak v Rakousku, pod jmény Rahmbraten nebo Rindenbraten mit Rahmsobe.

Vracíte se z dovolené a na dálnici překračujete povolenou jízdu, protože vám mysl zastínila rozum obrázkem typicky českého guláše? Omyl! Jeho cestička je vyšlapána z domácí půdy v Maďarsku, odkud dokráčela přes Vídeň až do Prahy. Zde se uhnízdila v břiše českého konzumenta, jehož láska k hnědé omáčce je tradičnější než guláš sám.

Knedlo, vepřo, zelo a Bavoři

Ani klasická trojkombinace na talíři nebyla vynalezena v českých kuchyních. O nějaký ten rok dříve tento recept úspěšně vyvářeli Němci a Rakušani. Na našem území je dochováný inzerát, který referuje o prvním hostinském z pražských Příkopů, který v roce 1862 zve na úplnou novinku, tedy na vepřo, knedlo, zelo.

Největší nonsens, který se hrdě tváří jako staročeský poklad, je trdelník. Stánky, které zahltily centrum hlavního města, aby mazaly čokoládu kolem pusy důvěřivým turistům, vyloženě profitují z lživé reklamy. Domov této sladké speciality naleznete v Transylvánii, tedy dnešním Rumunsku.

Co je tedy typické?

Osamělými vojáky mezi padlými „symboly“ jsou kynuté ovocné knedlíky a jediná vegetariánská alternativa místních restaurací – smažený sýr. Ten svého času expandoval na takovou úroveň, že řetězec McDonald neodolal a zapracoval sýrový experiment do svého jídelníčku. Pokud přivřeme oči a nebudeme dlouho pátrat v historii gastronomie jiných států, tak si můžeme počeštit i koprovku, rajskou.

Zdroje: redakce, muni.cz, i60.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů