DomůZajímavostiTajemství římského Kolosea: Zdaleka nešlo jen o zápasy gladiátorů

Tajemství římského Kolosea: Zdaleka nešlo jen o zápasy gladiátorů

Co je pravdy na mýtu o gladiátorech? Jak se stavělo slavné římské Koloseum a proč bylo tak důležité? Na pozadí skutečných příběhů vypráví tento seriál pravdu o této významné a jedné z nejznámějších světových památek.

Koloseum je oválný amfiteátr v centru Říma. Jde o největší amfiteátr, který byl kdy v římské říši postaven. Je to jedno z velkých děl římské architektury. Nachází se východně od Fora Romana. Jeho stavba začala mezi lety 70 a 72 n. l. za římského císaře Vespasiana a byla dokončena v roce 80 n. l. za císaře Tita.

Pohnutá historie

Původně bylo schopno pojmout 50 000 sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. Vedle gladiátorských her se zde pořádaly i naumachie (stylizované námořní bitvy), zápasy s divou zvěří, popravy, rekonstrukce známých bitev a dramata založená na klasické mytologii. V raném středověku přestala budova sloužit k zábavě. Později byla využívána k obývání, sněmování, jako pevnost, kamenolom a křesťanská svatyně.

Ačkoliv periodicky se opakující zemětřesení a zloději kamenů z něj učinili zříceninu, dnes se stavba stala skutečným symbolem císařského Říma. Je jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí a stále má úzké vazby k římskokatolické církvi, protože na každý Velký pátek vede papež „křížovou cestu“ do amfiteátru. Koloseum je také znázorněno na italské verzi pěticentové mince. Více o této úžasné památce se dozvíte v seriálu Prima ZOOM Architektonická legenda od 16 ledna.

Zdroje: redakce, Prima ZOOM

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů