DomůZajímavostiPodle překladu run se Vikingové dostali do USA v roce 1362, prý...

Podle překladu run se Vikingové dostali do USA v roce 1362, prý pronikli až do Minnesoty

V roce 1898 Olof Öhman, švédský přistěhovalec žijící v Minnesotě, tvrdil, že našel obrovskou 90 kilogramovou kamennou desku ukrytou v kořenech stromu. Deska byla pokryta znaky runové abecedy používané národy severní Evropy, Británie, Skandinávie a Islandu před 17. stoletím.

Překlad run vypráví příběh o skupině skandinávských průzkumníků v oblasti, která byla napadena v roce 1362. „Osm Geatů a dvaadvacet Norů na průzkumné cestě z Vinlandu na západ,“ stojí na kameni. „Jeden den cesty na sever od tohoto kamene jsme tábořili u dvou skerries. Jednoho dne jsme byli rybařit. Když jsme se vrátili domů, našli jsme deset mužů mrtvých. Ave Virgo Maria zachraňte nás od zla. Máme na moři deset mužů, kteří se starají o naše lodě, čtrnáct dní cesty z tohoto ostrova. V roce 1362.“

V Americe opravdu byli

V průběhu let to lidé věřili, že Vikingové opravdu pronikli do Minnesoty. Nasvědčovaly tomu i další nálezy. Byla to senzace, protože ačkoli existují důkazy, že se Vikingové dostali na pobřeží Severní Ameriky dlouho před Kolumbem, neexistuje žádný důkaz, že se dostali do vnitrozemí.

Ukázalo se však, že runový kámen byl od začátku podvod, tedy i celý humbuk kolem se nezakládal na pravdě. Jazyk na kamenech se neshoduje s jazykem používaným v roce 1362 a mnohem lépe odpovídá chápání jazyka v 19. století. Runa zahrnovala znaky, které už se v roce 1392 dávno nepoužívaly. kdyby si snad někdo stále myslel, že nejde o podvod, tak by asi Vikingové museli cestovat v čase.

Důkazy o podvodu

Vědci se domnívají, že Öhman se naučil vytvářet runy z knihy nazvané The Well-Informed Schoolmaster od Carla Rosandera. Kopie byla nalezena v Öhmanově domě, podepsaná a datovaná 2. března 1891, osm let předtím, než byla runa „nalezena“.

„Vikingské legendy zapustily kořeny ve skandinávské komunitě, proto se stále vracejí,“ napsal o podvodu v antropolog Michael Michlovic. „Jedna z jejích nejstarších staveb zobrazuje skandinávské průzkumníky, kteří se probojují divočinou. Jedna skupina je přepadena, zabita a skalpována indiány. Druhá objeví jejich těla a zaznamená útok na kámen s modlitbou o pomoc. Indiáni jsou popisováni jako divoši, divocí pohané, drancující, nepřátelští, pomstychtiví, divocí nomádi. O Norech se mluví jako o neohrožených, statečných, odvážných a věrných.“

Zdroje: iflscience.com, academia.edu

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů