DomůZajímavostiMuž, který měl dvě tváře: Jednu jako my, druhou na druhé straně...

Muž, který měl dvě tváře: Jednu jako my, druhou na druhé straně hlavy

Je to velmi bizarní příběh. Navíc se postupem času tak zamotal a přidaly se k němu nejrůznější „zaručené“ informace, že je dnes skutečně těžké rozmotat, jak to s Edwardem Mordrakem skutečně bylo. Všechno se mělo odehrát v době, kdy se teprve začínala psát historie moderní medicíny.

V úvodu se historky neliší. Edward měl být dědicem jedné z nejuznávanějších šlechtických rodin v Anglii a byl považován za noblesního a okouzlujícího muže. Hrál na hudební nástroje, recitoval verše, mluvil několika jazyky. Na první pohled docela sympatický chlapík, který však měl na druhé straně hlavy další tvář – zlou a temnou.

V některých verzích příběhu je druhou tváří Edwarda krásná dívka. To je nemožné, protože všechna parazitická dvojčata jsou stejného pohlaví. Často se říkalo, že má svou vlastní inteligenci a že je hodně zlomyslný. Podle legendy se tento „parazit“ usmíval, když Edward plakal nad svým stavem. I když nebyl nikdy slyšet žádný hlas, Edward přísahal, že nenávistný šepot zlého dvojčete mu nedá spát. Údajně prosil mnoho odborníků, aby mu démona z lebky odstranili.

Bylo to až příliš fantastické

Edward zřejmě i proto žil zcela izolovaný od ostatních lidí. Jen tak asi mohl dál pokračovat v životě, nestýkal se ani s vlastní rodinou. Příběh pak sebevraždou mladého Edwarda, který ve třiadvaceti letech vzal život. Někdy se otrávil jedem, jindy se zastřelil. V obou verzích Edward zanechá dopis, v němž žádá, aby byla „tvář démona“ zničena před jeho pohřbem.

Text Anomolies and Curiosities of Medicine z roku 1896 zmiňuje tento příběh a vykládá ho jak opravdový, který se reálně stal. Přesto byl mnoho let považován za fikci. Bylo to prostě moc fantastické na to, aby se tomu dalo uvěřit. Navíc části příběhu prostě nedávají smysl a zdá se, že mnoho převyprávění pokřivily to, co snad bylo reálné.

Číňan měl dvě tváře

Jsou tu ale zajímavé souvislosti. Chang Tzu Ping žil v Číně koncem 70. nebo začátkem 80. let minulého století, narodil s druhou tváří skládající se z úst, deformovaného jazyka, několika zubů, skvrny na temeni hlavy a pozůstatků dalších obličejových struktur. Rty druhého obličeje se nemohly pohybovat nezávisle, ale ústa reagovala v tandemu, když Chang otevřel ta svá.

Krátce poté, co byl objeven, byl převezen do Spojených států, aby mu chirurgicky odstranil druhý obličej. Celý případ byl zdokumentován – včetně chirurgického zákroku – v televizním pořadu „To je neuvěřitelné“ z 80. let – a přesto neexistují téměř žádné další důkazy o jeho existenci. Operace byla považována za úspěšnou a Chang se pravděpodobně vrátil domů do své vesnice, aby prožil zbytek života bez své „ďábelské tváře“.

Mohlo to tedy být s Edwardem podobné? Ačkoli lékařský termín nebyl za jeho života znám, mnozí se domnívají, že měl chorobu zvanoudiprosopus“, poruchu, která způsobuje replikaci určitých částí lidské tváře na hlavě. Je to extrémně vzácné, ale ne nemožné. Existuje nedávný příběh dvojčat, které se narodily s touto poruchou.

Zdroje: thehumanmarvels.com, dailymail.co.uk

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů