4.2 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůZajímavostiFrancouzský fyzik napálil tisíce lidí kolečkem klobásy

Francouzský fyzik napálil tisíce lidí kolečkem klobásy

Vědec udělal nevinný žertík. Netušil však, že ho lidé na sociálních sítích vezmou tolik za slovo. 

Uznávaný francouzský fyzik Etienne Klein se musel omluvit poté, co na svém Twitteru sdílel příspěvek se snímkem, který údajně pochází z nového NASA vesmírného teleskopu Jamese Webba. Doplnil jej popiskem, že se jedná o fotografii nejbližší hvězdy sluneční soustavy Proximy Centauri – ve skutečnosti ovšem šlo jen o kolečko choriza

Fotografie zdánlivě ukazuje velmi jasnou červenou kouli kosmické energie, která byla zcela poznamenána silnými slunečními bouřemi vířícími na povrchu hvězdy. „Fotografie Proximy Centauri, hvězdy nejblíž ke Slunci, která se nachází 4,2 světelných let od nás,“ napsal na Twitteru renomovaný fyzik. „Byl pořízen kosmickým dalekohledem Jamese Webba. Ta úroveň detailů. Den za dnem se nám odhaluje nový svět,“ dodal žertovně, neboť samotná fotografie už na první pohled příliš dobré rozlišení nemá.

Kleinův tweet popisující údajnou hvězdu (Zdroj: Twitter/Etienne KLEIN)

Proslulý filozof a výzkumník, který se stal ředitelem Komise pro atomovou energii a obnovitelné zdroje, vysvětlil vtip svým sledujícím a uvedl, že „žádný produkt španělského uzenářství neexistoval na jiném místě než na Zemi“. Fotografii zveřejnil s cílem poukázat na to, jak snadno důvěřujeme všem informacím a obrazovým materiálům publikovaným renomovanými lidmi nebo těmi, kteří jsou v pozicích autorit. Klein si prý neuvědomil, že mnoho lidí na internetu nemá dostatek informací, aby jeho vtip rozpoznali a pochopili. „Vzhledem k některým komentářům se cítím nucen objasnit, že tento tweet, který ukazuje údajný snímek Proximy Centauri, byl vtip. Musíme si dovolit být podezřívaví k argumentům lidí s autoritou a stejně tak ke spontánní výmluvnosti určitých obrazů,“ dovysvětlil ještě na Twitteru pod přiblíženým obrázkem klobásy.

Za svůj žert si ovšem Klein vysloužil i pěknou dávku kritiky od uživatelů, kteří věří, že není moudré v době hoaxů a fake news tento trend podporovat.

Zdroj: American Chronicles, ABC News

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů