3.7 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůZdravíPotíže s hemoroidy: Jak se projevují a co čekat u lékaře?

Potíže s hemoroidy: Jak se projevují a co čekat u lékaře?

Trápení s hemoroidy zná z vlastní zkušenosti polovina lidí. Málokdo ale o těchto problémech mluví. Nějakou dobu je možné všechno to pálení, řezání, tlak, otok a krvácení ignorovat. Je to ale škoda, protože se kvůli oddalování řešení zcela zbytečně ochuzujete o plnohodnotný život.

Co byste o nich měli vědět? Například to, že hemoroidy mají všichni. Jsou to žilní pleteně, které uzavírají konečník a zabraňují nechtěnému odcházení stolice. O onemocnění se jedná teprve ve chvíli, kdy zbytní a začnou dělat potíže. Úspěšná léčba závisí na tom, zda pochopíte důvod nemoci a najdete spolu s odborníkem efektivní cestu. Za trápení s hemoroidy může nejčastěji špatná strava způsobující zácpu nebo naopak průjem, sedavý způsob života a také stres. Značný vliv má i dědičná slabost žilních stěn. Zpevnit ji mohou jen léky (venofarmaka), které může předepsat třeba praktický lékař.

Mast stačí na akutní potíže

Příležitostné potíže s vyprazdňováním znají asi všichni. Pokud jde o jednorázovou záležitost způsobenou třeba dietetickou chybou, krátkodobým velkým stresem apod., je dobré mít po ruce masti a čípky z lékárny (např. Alfalex). Úkolem obou typů přípravků je zmírnit svědění, pálení, ekzém a prasklinky. Mohou vytvářet na pokožce ochrannou vrstvu a podporovat hojení. Podomácku vyrobené masti z bylinek nemají ověřený účinek. Mnohé bylinky jsou navíc silným alergenem a mohou na citlivé kůži kolem konečníku vyvolat vyrážku.

Odkládat řešení je zbytečné

Jakmile se z ojedinělých záležitostí stane prakticky jedna nepřetržitá, je jasné, že tady už masti nestačí. Projevy mohou být výraznější, a to včetně krvácení. „Typické hemoroidální krvácení je malé intenzity, není provázené větší bolestivostí a periodicky se opakuje. Příčinou bolestivého krvácení bývá řitní trhlina. Je-li krev smíchaná se stolicí, se sraženinami, je-li navíc přítomný hlen nebo dochází k odchodu krve i bez vyprazdňování, může jít o závažnější onemocnění,“ říká proktolog MUDr. Martin Kouda z Chimare clinic v Praze.

Přesto se najdou lidé, kteří s návštěvou odborníka čekají roky. Ze studie z roku 2018 vyplývá, že kdybyste měli skupinu o 100 lidech s hemoroidálním onemocněním, tak 42 z nich bude čekat 5 let a více, než začne situaci řešit. Stejný počet bude otálet 1 rok až 5 let. Jen pouhý 17 lidí by navštívilo odborníka do 1 roku od toho, co by zpozorovalo příznaky. V průměru ale pacienti váhají 17 měsíců, než se odhodlají s hemoroidálním onemocněním zajít k lékaři.

Stydíte se? Navštivte specializovaná místa

Dříve se hemoroidální onemocnění řešilo pouze na chirurgickém oddělení společně se zdravotními potížemi všeho druhu. Dnes už jsou v republice místa, kde se na léčbu hemoroidálního onemocnění přímo specializují. Dochází sem prakticky jen lidé, kteří mají problémy s konečníkem. Zdejší zdravotnický personál je tedy lépe připravený na citlivou komunikaci s pacienty. Podívejte se, jestli není ve vašem okolí proktologická klinika či ordinace. Poradit vám s tím může i praktický lékař.

Zdroje: Chimare clinic, www.konectabu.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů