9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůLifestyleV Praze odstartoval 12. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride. Jaký je letos...

V Praze odstartoval 12. ročník lidskoprávního festivalu Prague Pride. Jaký je letos program?

Po dlouhém covidovém období temna se letošní ročník vrací v o to větší parádě. Symbolem je tentokrát srdce spolu s heslem #heartmatters jako symbolická připomínka osmi miliard srdcí, která bijí po celém světě. 

Letošní Prague Pride z pohledu programové nabídky daleko předčí předchozí ročníky. Od pondělí 8. srpna až do neděle 14. srpna nabídne v programu více jak 150 akcí na různých místech Prahy. „Festival Prague Pride je tu pro každého. Věřím, že letošní vskutku bohatý program osloví jak návštěvníky z řad LGBT+ lidí, tak i široké veřejnosti,” říká ředitel festivalu Tom Bílý. Na návštěvníky čekají koncerty, výstavy, debaty, promítání, přednášky a další různorodý program týkající se témat lidských práv, queer komunity a sexuálních menšin. Jádrem akce bude i tentokrát Pride Village na Střeleckém ostrově, kde lze od odpoledne až do večera prožít nezaměnitelnou atmosféru a kde může být jednoduše každý sám sebou a sdílet pohodu a radost s ostatními.

Po třech letech se navíc do ulic vrátí i legendární duhový průvod, avšak v trochu jiné podobě, než na kterou jsou návštěvnící zvyklí. „Nejen kvůli trase průvodu historickým jádrem Prahy, ale také kvůli větší bezpečnosti a ekologické udržitelnosti festivalu, bude nově bez motorových vozidel. Hudební doprovod zajistí přenosné reproduktory na nákladních kolech a pochodové kapely,” vysvětluje mluvčí festivalu Karolina Böhmová. Průvod bude začínat v sobotu 13. srpna v 11:30 na Václavském náměstí, projde historickým centrem Prahy a jako vždy bude zakončen na Letné.

Festival je určen jak pro členy LGBT+ komunity, tak pro širokou veřejnost (Zdroj: Se souhlasem Prague Pride)

V roce 2021 přijal festival novou strategii, která do svých priorit zahrnuje i přijímání systémových opatření vedoucích k větší ekologické i sociální udržitelnosti. Na akci tak již několik let návštěvníci a návštěvnice mohou využívat pouze vratné zálohované plastové kelímky a ekologické nádobí pro občerstvení. Samozřejmostí je třídění odpadu, včetně plechovek. Festival je přístupný pro co nejširší skupinu lidí, a to také pro osoby se zdravotním postižením. Pride Village i sobotní Pride Park jsou plně bezbariérová místa, průvod Prahou je bezbariérový od Můstku až po schody u Čechova mostu, kde bude čekat bezbariérový autobus, který zájemce a zájemkyně odveze bezpečně na Letnou.

Akce je nejen místem pro sdružování komunity a široké veřejnosti, ale dává si za cíl i přípomínat, že ani u nás v České republice stále nemají všichni občané stejná práva. Největší útlaky zažívají zejména queer lidé na Středním východě, v Africe, ale také v jiných koutech světa, kde stále dochází k potlačení základních lidských práv a svobod jednotlivců. „I v západních státech navíc stále dochází k útokům z nenávisti, smutným příkladem může být i nedávný útok na LGBT+ komunitu v norském Oslu, který měl za následek dva mrtvé a desítky raněných. Srdce je pro nás symbolem lidskosti, vzájemné lásky a života,” dodává Tom Bílý.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů