9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůLifestyleŽeny jsou schopné zachránit svět, když budou držet pospolu, říká Erika Stárková

Ženy jsou schopné zachránit svět, když budou držet pospolu, říká Erika Stárková

Herečka Erika Stárková naskočila do seriálu Jedna rodina ve druhé sezóně. Postavě Petry bude velkou oporou. Jak ale Erika tráví nejraději čas v soukromí? A jak zvládá natáčení s roční dcerou?

Koho si v Jedné rodině zahrajete?

Hraju Markétu, ženu byznysmenku, která má svůj fair trade obchod. Učí Petru, jak nakládat s marmeládovnou tak, aby jí ten podnik fungoval.

To vypadá, že v Jedné rodině nebudete jen na skok. Co konkrétně se ve vaší lince bude řešit?
No, postupem času se bude rozvíjet naše přátelství s Petrou. Čím dál tím víc budu součástí té velké rodiny. A třeba se tam pro mě časem najde i nějaký partner… Je to přeci jen příběh Jedné rodiny, který je hodně o vztazích. Vlastně celá planeta je o vztazích, takže předpokládám, že to tak bude i v mém případě.

Jak se vám na natáčení líbí?

Hraju tady se spoustou svých známých a kamarádů. Za což jsem velmi ráda, protože je to moje první větší věc po porodu. Je to moc fajn návrat do práce mezi lidi, které znám, a cítím se vlastně jako ve vlastní rodině. A celý štáb tady je moc fajn a vychází mí velmi vstříc. Tohle natáčení je pro mě ta mateřská dovolená. Potkávám se tu třeba s Tomášem Jeřábkem, který mě ve své podstatě naučil hrát. (směje se) Teď si dělám trochu legraci, nicméně je to můj velký kamarád. Už jsme spolu párkrát pracovali.

Zvažovala jste dlouho, jestli se do práce vrátíte? Co vás přesvědčilo nabídku přijmout?
Já už jsem předtím něco málo dělala. To byly takové jednodenní či dvoudenní věci. Pro mě bylo rozhodující, abych primárně mohla být stále máma. Protože mám doma roční holčičku, kterou ještě kojím, takže je na každém natáčení se mnou. Chtěla jsem, aby těch natáčecích dnů nebylo hodně, protože tu chci být stále primárně pro ni.

A jak to tedy na natáčení společně zvládáte?
Je tu s námi a zvládá to perfektně. Stala se stálou členkou Jedné rodiny.

Takže s vámi chodí přímo na plac, nebo kde je, když zrovna musíte hrát?
Uplatňuji od Almina narození kontaktní výchovu. To znamená, že ji mám na sobě v šátku od chvíle, kdy je tu s námi na planetě Zemi. A budu ji nosit asi ještě dlouho, stejně tak, jako to dělají indiánské kmeny, které mají děti v šátku, ať dělají cokoliv. Tím se děti nejvíc učí. Určitě nastávajícím maminkám doporučuji knihu Koncept kontinua. Ale to jsem trošku odbočila. Alma se mnou párkrát na place byla, ale je tam samozřejmě odjakživa i její táta, který s námi chodí na každé natáčení. Dceru stále kojím a nechci ji o to připravit, proto mám podmínku, že natáčím třeba jen tři hodiny za den.

To zní skvěle. Jste ráda, že ta první větší pracovní věc je právě takováto pohodová rodinná komedie?
V podstatě mi mluvíte ze srdce, je to přesně tak. Většina mých dialogů od začátku natáčení je právě s Terezkou Kostkovou, která je také maminka. Naprosto mi rozumí a máme co dělat, abychom naplánované záběry vůbec natočily, protože spolu mezitím chceme sdílet to mateřství a příběhy s tím spojené. Rády si vykládáme o životě, ona je úžasný parťák na place i mimo něj. Díky tomu je ten návrat do práce úžasný. Že jsem zase zpátky mezi ženskýma.

Martina s Dominikem budou čekat miminko (foto: se souhlasem TV Nova)

Je pro vás ženská soudržnost důležitá? Vyhledáváte ji teď třeba víc od té doby, co jste maminkou? 

Myslím si, že jsem si to neuvědomovala nikdy víc než v době těhotenství. A samozřejmě po porodu, kdy se ve vás probudí matka a stane se z vás žena. To byl pro mě zlomový bod. Ale každá to máme jinak, uvědomuji si, že jsou ženy, které k tomu probuzení v ženu mateřství nepotřebují. Zkrátka jde o nějakou životní zkušenost a každá si k ní dojde svojí vlastní cestou. Ženská soudržnost je nesmírně důležitá. Ženy by měly držet spolu, protože mají obrovsky léčivou energii, když mají správně poléčenou svou temnotu, která dřímá v každém z nás. Ženy jsou schopné zachránit svět, když budou držet pospolu.

Změnilo vás nějak mateřství?

Mateřství je obrovská výzva. Nevím, do jaké míry mě ještě změní tahle cesta a do jaké míry může mateřství měnit osobnost. Já to vnímám více jako růst. Takže se na tu cestu s Almou a jejím tátou nesmírně těším.

Dalo vám to třeba i něco v rámci vaší profese?
A víte, že ano? Především to, že divadlo ani film nejsou všechno. A že ženské herecké ego je jen takové plivnutí do vesmíru oproti roli maminky.

Prozradíte nám na závěr, jak nejraději trávíte čas s rodinou? 

Nerozumím otázce. (usmívá se) Je v ní přeci přímo odpověď. Nejraději trávím čas se svou rodinou. Jak? To není podstatné. Důležité je to, že jsme spolu.

Zdroj: redakce, TV Nova, VOYO

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů