DomůZajímavostiHouby rostou ve velkém. Místa poznáte na první pohled, říká odborník

Houby rostou ve velkém. Místa poznáte na první pohled, říká odborník

Houby momentálně rostou téměř všude. Člověk musí mít opravdu smůlu, aby odešel s prázdnou. Nebo prostě hledá špatně. Podle Jana Kováře, který se sběrem hub zabírá už desítky let, jdou přitom místa poznat třeba z auta.

Vydatné deště posledních dní mohou za to, že se půda nasákla vodou. Teplo a slunce pak znamená, že sezóna hub začala. Najít se dají různé druhy. Od známých hřibů, kozáků či lišek až po méně frekventované druhy. „Hodně záleží, do jakého lesa vlezete. Ale člověk musí být opravdový antitalent, aby nenašel vůbec nic,“ usmívá se Kovář.

Ideální podmínky

Podle něj všechno začíná domácí přípravou. „Kouknete se na srážky. Kde nespadlo nic nebo jen málo, tak tam logicky nepojedete. Také je dobré se mrknout do skupin na sociálních sítích, tam je také hodně nápověd. Pak už je ten správný čas vyrazit do lesa. Samozřejmě do toho správného,“ má jasno odborník.

Nejvíc hub roste podle odborníka na na jihozápadních až severozápadních svazích, méně na místech orientovaných na východ až jihovýchod. Vláha, bezvětří. To je také důležitá kombinace. Teď v létě prakticky nemá smysl chodit o jehličnatých lesů. Naopak uspějete v listí, většinou i v trávě nebo mechu,“ vysvětluje Kovář.

Dny, ale i týdny

Někdo si myslí, že když do lesa vyrazí hned druhý den po dešti, tak něco najde. „Možná ano, ale určitě ne čerstvé houby. Třeba takový hřib roste osm až dvanáct dní. A jestli předtím bylo sucho, můžete se radovat až za několik týdnů.“ Až neexistuje žádný vědecký závěr, i podle Kováře se traduje, že nejvíce houby rostou za úplňku.

A co ještě odborník doporučuje? „Nespoléhat na nejrůznější mobilní aplikace. Pokud se tedy nechcete otrávit. Když si houbou nejste jisti, nesbírejte. Nebo se zeptejte mykologů. I v tom pomohou sociální sítě, pokud nemáte profesionála v okolí. Zní to jako klišé, ale někdy se nestačím divit, co mají lidé v košících.“

Zdroje: autorský článek

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů