10.5 C
Prague
Neděle, 28 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůLifestyleHouby rostou téměř všude. S aplikací ale může jít jen sebevrah, říká...

Houby rostou téměř všude. S aplikací ale může jít jen sebevrah, říká odborník

Několik set houbami otrávených lidí ročně. Češi jsou sice vášnivými houbaři, ovšem ne všichni se v nich vyznají. Někteří dokonce spoléhají na různé mobilní aplikace, což je ale podle mykologa Davida Suchoně cesta minimálně do nemocnice, ne-li rovnou na hřbitov. Podle něj existuje mnohem bezpečnější cesta, jak se vyhnout problémům.

Počasí houbám přeje. Deště a teplo, to je ideální kombinace. Není se tedy čemu divit, že nálezy hlásí houbaři téměř ze všech částí České republiky. Zatímco třeba v zimě chodí jen opravdoví znalci, nyní je v plném proudu sezona prakticky pro každého. A to je podle mykologa Davida Suchoně důvod, proč varovně zdvihat prst.

„Lidé si často myslí, že se jim nemůže nic stát. Ale neuvědomují si, že také u nás máme smrtelně jedovaté houby,“ tvrdí odborník. Nakonec, statistiky hovoří jasně. Třeba v roce 2019 se podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR houbami otrávilo 373 lidí, 212 z nich bylo hospitalizováno v nemocnici.

Záleží na mnoha okolnostech

Přitom nejde jen o to, že sníme jedovaté druhy hub. Mnohdy stačí špatná tepelná úprava či nevhodné skladování. „Záleží, jaké houby jsme snědli a na jejich množství. Ale i na tom, v jaké kondici daný člověk je. Vše se může odbýt „jen“ zvracením. Ovšem mohou se přidat i křeče, třes, začne klesat krevní tlak a kolabovat životní funkce,“ vypočítává mykolog.

Mezi největší hrozby u nás patří muchomůrka zelená, její toxiny působí dlouhodobě, takže si po prvním překonání průjmů a nevolnosti můžete říkat, že už je dobře. „Opak je pravdou, do týdne můžete být po smrti. Další nebezpečnou muchomůrkou je tygrovaná, hrozbou je například i závojenka olovová.“

I české lesy mohou být nebezpečné

A co nám v lesích hrozí třeba v zimě? „Varoval bych před čepičatkou jehličnanovou, která v sobě má stejné toxiny jako muchomůrka zelená. Je možné ji zaměnit za jedlou a chutnou opěnku měnlivou,“ má jasno Suchoň.  Podle něj je největší chybou spoléhat se na nejrůznější aplikace v mobilu a podle nich se v lese řídit. „To je cesta do hrobu nebo přinejmenším do nemocnice. S takovou aplikací chodí jen sebevrah. Mnohem lepší je houbu odnést zkušeným mykologům. Pak máte jistotu. Ne každý si to uvědomuje, ale opravdu i z našich hub je možné způsobit si vážné komplikace, nedej Bože i smrt. A to za to nestojí,“ doplnil Suchoň.

Zdroje: autorský článek, David Suchoň

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů