9.1 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiV Polsku našli dopis vojákovi z 2. světové války. Psala ho jeho...

V Polsku našli dopis vojákovi z 2. světové války. Psala ho jeho manželka, je plný naděje

Historici v Polsku našli stále perfektně čitelný dopis skotského válečného zajatce Johna Rosse z Glasgow, který mu napsala jeho manželka. Chtěli by se pokusit vysvětlit, co se vojínovi stalo, a zároveň by ve Skotsku rádi našli jeho příbuzné.

Dopis, který zaslala svému manželovi paní Agnes z rodného domu v Bridgetonu, byl nalezen mezi věcmi zesnulé bývalé prezidentky Svazu veteránů Polska Joanny Kłobukowské-Słupecky a byl předán vojenskému muzeu v Polsku. „Přeji si, aby to všechno skončilo a aby ses mi vrátil domů. Strašně mi chybíš,“ píše se v listu. Adresován byl do zajateckého tábora Stalag XXB poblíž města Malbork, kde byl John držen.

Miláčku, vím, že jsi nezapomněl

Historici si myslí, že válečný zajatec s označením 14714 mohl být členem týmu, který pracoval poblíž Lipna. „Doufám, že se držíš. Už dlouho jsem od tebe nedostala zprávu. Je znepokojující, když dlouho nepřijde žádný dopis. Ale vím, miláčku, že jsi na mě nezapomněl. Tvoji malí chlapci jsou veselí a myslí na svého otce,“ píše se dále v dopise.

Agnes manželovi popisuje, že vstává každý den v pět hodin ráno, zmínila se i o mladším bratrovi Walterovi. „Poslala jsem další balíček a doufám, že dorazí. Je v něm totiž teplé oblečení,“ doplňuje Agnes.

Zřejmě byl součástí pochodu smrti

Historiky čeká těžká práce. Během druhé světové války pracovalo na farmách, stavbách mostů či v uhelných dolech mnoho tisíc válečných zajatců ze Stalagu XXB. V roce 1945, když se blížila ruská armáda, bylo podle odhadů evakuováno kolem 80 tisíc vězňů a vydali se v otřesných podmínkách na cestu označovanou jako pochod smrti na západ. Mnoho lidí zemřelo, někteří však byli také osvobozeni.

Z tábora, kde byl držen John, nezbylo nic kromě pamětní desky a pomníku zemřelým. Agnesin dopis byl zaslán z ulice Mackeith Street, kde byly původní domy nahrazeny novými.

Zdroj: Daily Star

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů