9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůOsobnostiBukowski byl hrubián s citlivou duší. O ženách tvrdil, že jsou jen...

Bukowski byl hrubián s citlivou duší. O ženách tvrdil, že jsou jen hloupá zvířata

Jedná se o literaturu, kde se čtenář červená skoro u každé stránky. Americký básník Charles Bukowski ve velkém holdoval alkoholu, což se odráží i v jeho tvorbě, zemřel však nakonec na leukémii, kterou ve stáří léčil chemoterapiemi. S jakými těžkostmi se musel vyrovnávat, když byl ještě malý kluk? 

Hrubián s citlivou duší. Charles Bukowski se naučil za svého života nasazovat masku tvrdého chlapa, ve kterém se však skrývala unikátní duše umělce. Básník, kterého máme spojeného hlavně s nevybíravými texty, které jsou plné násilí, alkoholu a sexu, však vycházel ze svých dětských traumat a dlouholetého neúspěchu se usadit mezi respektovanými literáty USA. 

Německý původ

Jedno z ústředních témat, které Bukowskiho ovlivnilo na celý život, byl jeho německý původ. Narodil se v německém Andernachu pod jménem Heinrich Karl. Jeho otec byl Američan s německými předky a jeho matka Němka, která se v důsledku ekonomické krize rozhodla přestěhovat z Evropy do amerického Los Angeles. 

Sám Bukowski se ke svému dětství vracel jako k období, kdy zažil minimum radosti. Velké problémy si v USA jako malý kluk zažíval právě kvůli svému německému původu. Měl divný přízvuk, jméno, a tak se stal oblíbeným terčem nevybíravých vtipů od svých spolužáků. 

Navíc musel pravidelně snášet fyzické násilí od svého otce. Proto se už v šestnácti letech rozhodl zvolit poněkud netradiční cestu životem. Ve velkém začal pít alkohol a po neúspěšných pokusech o studia žurnalistiky se rozhodl procestovat USA. Pracoval jako pošťák, skladník a život byla jedna velká mizérie. 

Vztah k ženám

U Bukowskiho je poněkud složité rozlišit, co je pravda a co lež. Na literárním poli často pracoval s provokací a jeho tvrdý, těžký osud zoufalého alkoholika často vycházel z image, kterou chtěl jako rozervaný básník podporovat. Brutální a nevybíravý styl psaní se odrážel i do jeho světonázoru. 

Nebál se prohlásit, že ženy jsou jenom v podstatě jenom hloupými zvířaty, což sám ve svém životě popírá právě posedlostí ve vztahu ke svým partnerkám. Ty většinou velmi rychle propadly do jeho alkoholické jámy. 

Až seznámení s Lindou Lee Beighleovou, kterou si po osmi letech vztahu vzal za ženu, mu změnila životní styl a hlavně otevřela cestu k literární kariéře. Styl, který se tehdy omezoval pouze na psací stroj, vážnou hudbu, alkohol, dostihy, se dlouho bránil konzumnímu životu v USA. Od druhé poloviny sedmdesátých let se to však rozhodl změnit. 

Leukémie

Jeden z nejchlípnějších, ale zároveň nejrozporuplnějších básníků historie literatury dokonale kombinoval nechuť života s citlivou láskou k němu. Kontrast v jeho díle je inspirativní a zároveň nabízí i hodně špinavou naději, že i když se utápíte v tom nejhorším, vždy existuje cesta ven. Bukowski zemřel v 73 letech 9. března 1994 na leukémii. Jeho jmění po smrti dosahovalo výše jednoho milionu dolarů, což na člověka, jenž žil většinu života v totální bídě, je slušný výkon.

Zdroje: ceskatelevize.cz, britannica.com, poets.org

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů