DomůLifestyleMám rád silné konce, řekl scenárista Coufal. Pro Kukačky ho ale nenapsal

Mám rád silné konce, řekl scenárista Coufal. Pro Kukačky ho ale nenapsal

To, o čem se dlouho spekulovalo, se stalo realitou. Je konec. Třináctý díl Kukaček nepřinesl nic nového, zápletka s Terezinou mámou byla dávno prozrazená, a že Karel řídil vlak, to nikoho neohromí. Marcela si u kočárku zapálila cigaretku, Olga u soudu plakala a kluci nebyli skoro vidět. Zklamání.

„Mám rád silné konce, které vyvolají emoci, které dávají prostor k přemýšlení. Snad se nám takový podařilo natočit i u této série,“ doufal scenárista Jan Coufal před uvedením prvního dílu na televizních obrazovkách. Na jeho slova ale nedošlo. 

Další pokračování Kukaček se nechystá

„Určitě bych se stejně jako Tereza, Martin, Olga a Karel zkoušel domluvit na řešení, které by bylo přijatelné pro všechny,“ zamýšlí se nad tím, co by on sám dělal v těžké situaci. Jenže seriál Kukačky neskončil dobře pro všechny. Tereza dostala, co chtěla – oba kluky. Olga se snažila zoufale udržet rodinu, Karel ji rozvracel. Martin, který toužil vychovávat své kluky v Praze, byl krůček od výhry. Návštěva Tereziny matky vše změnila. Když se dozvěděla, že jí Olga s Karlem zachránili život, u soudu se jich zastala. Zachovala by se stejně, kdyby tohle nebrala v úvahu? Skutečně by nechala cizí lidi, aby vychovávali její biologické dítě? 

V Kukačkách to zaznělo několikrát. Kluci už nikdy nebudou vědět, kam patří. Pokračování se ale nechystá. „Když se po odvysílání prvních několika dílů začaly objevovat pozitivní ohlasy, tak už jsem byl rozhodnutý, že budeme pokračovat. Věděli jsme jak, byli jsme na to připravení. Stejně jako už teď víme, že třetí řadu natáčet nebudeme. Těch šestadvacet epizod, které Kukačky v součtu dílů obou řad mají, nám hezky uzavřou vyprávěný příběh. Navíc kluci už by nám moc vyrostli, museli bychom skákat v čase a už by to byl úplně jiný seriál,“ řekl narovinu producent Filip Bobiňski, který byl už od první chvíle přesvědčený, že se točí hit. Koncem druhé série se ale nic neuzavřelo. Vše zůstalo tak nějak podivně při starém.

Druhá řada sledovala snahu obou rodin žít co nejblíž u sebe, aby Jakub s Tomášem mohli mít možnost vídat se se „všemi“ svými rodiči a aby rodiče mohli mít možnost vídat „oba“ své syny (foto: se souhlasem České televize)

V první sérii měl nepochybně pravdu. Ta druhá už byla nastavovaná kaše, jak řekla Denisa Barešová, představitelka Marcely. „Od začátku příprav Kukaček jsme opravdu věděli, jak budeme příběh vyprávět dál. Bylo jasné, že když na konci první řady odhalíme toho, kdo děti v porodnici vyměnil, tak jsme zdaleka neukázali to, s čím se obě rodiny musí dál vypořádávat. Měli jsme skutečně hodně dramatického materiálu pro druhou řadu,“ doplnil Bobiňski. Kde ale to drama zapomněli?

Nemá to jednoznačné řešení, říká Coufal

Když Terezina máma, kterou hraje Jana Kolesárová, přiznala, že chtěla malou Terezu zabít, neřekla nic nového. Vlastně vše, co mělo být velkým odhalením, divákům už dávno došlo. Na kolejích stála, ve vlaku jel Karel. Olga jí to rozmluvila. Pomohli jí utéct. Rudolfovi to neřekla, svou dceru miloval, zranilo by ho to. Alenu to mrzí. Stydí se. A co je nového? 

Rodiny situaci nijak nevyřešily. Stále budou bydlet na jednom dvorku – i když jim to neklape. „Záměna dětí v takové podobě, v jaké ji ukazujeme v seriálu, nemá jednoznačné řešení. Vlastně nejde uzavřít už nikdy. Dotčení lidé jsou tím spojeni napořád. Každá jednotlivá postava má navíc svůj vlastní pohled. Snažil jsem se, aby bylo možné všem postojům rozumět a všechny chápat. Nejde říct, čí řešení by mi bylo nejbližší,“ vysvětluje Coufal. 

Vrcholem třináctého dílu bylo, když si Marcela vedle kočárku zapálila cigaretu. Dým, který kroužil ve skladu místní sámošky, byl vskutku okouzlující. „Pro mě bylo hrát Marcelinu linku ve druhé sérii těžší než v první,“ svěřila se její představitelka Denisa Barešová. Právě poporodní deprese Marcely se stala vlastně nejsilnějším tématem druhé série. Bohužel jen na moment. V posledním díle už se Marcela směje, že konečně neháže dítě přes plot. Je dobré, že se matce ulevilo, ale možná by si z toho přeci jen nemuseli dělat takovou legraci kvůli ženám, které podobnou situací procházejí nebo prošly. 

Shrnuto podtrženo – druhá série Kukaček nenadchne, neurazí. Možná jen, že to byla taková z nouze ctnost, aby se na něčem ještě vydělalo. Ostudu si nikdo neudělal, ale být to první série, tak se na vše zapomene ještě uprostřed vysílání. 

Tak zase někdy! Možná u něčeho, co nebude tahat drama až z paty…

Zdroj: Česká televize

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů