11.6 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 4:04
- Reklama -
DomůLifestyleZlatá labuť pod palbou tvrdé kritiky: Je to jen slabá náhrada za...

Zlatá labuť pod palbou tvrdé kritiky: Je to jen slabá náhrada za První republiku, stěžují si někteří diváci

Zlatá labuť představuje hrdiny v prostředí dobového obchodního domu, kteří řeší své každodenní starosti v době, která je divácky stále velmi atraktivní. Příběh zlodějky, která se evidentně hodlá polepšit, stejně tak kruté rozdělení tříd a předsudky vůči těm, kteřínepatří do místní smetánky, jsou velkým lákadlem. Nová vlajková loď televize Nova se líbí, ale zároveň však lidi rozčiluje. Nápadně totiž připomíná počin, za kterým stojí stejný režisér Bisi Arichtev. Úspěšný seriál První republika, který běžel na České televizi.

Dobový seriál Zlatá labuť přináší prostředí obchodního domu z přelomu 30. a 40 let. V hlavních rolích se představila například Hana Kusnjerová, známá z Ordinace v růžové zahradě, Tomáš Töpfer, Jan Dolanský, Simona Lewandowská, Regina Rázlová, Michaela Mauerová, Marta Dancingerová, Adam Vacula nebo Jacob Erftemeijer, kterého diváci doposud vídali v seriálu Specialisté. 

Za První republikou i Zlatou labutí stojí Biser Arichtev

Celá myšlenka o srovnání s První republikou se Zlatou labutí má hned několik důvodů. Stojí za nimi totožný režisér Biser Arichtev, manžel herečky Veroniky Arichtevy, která na podzim zazářila v seriálu O mě se neboj. Výpravná sága mapovala období první republiky od roku 1918. Ústřední dějovou linku obsadila rodina Valentů, Léblových a Škvorů. Šlo o peníze, moc a také nevyřešenou vraždu, která byla tématem celé první série. 

Mimochodem, První republika byla první společný projekt manželů Arichtevových po uzavření sňatku. Veronika, ačkoliv jí role Magdaleny Škvorové-Valentové sedla jako ulitá, byla často obviňována z toho, že ji manžel obsadil právě jen kvůli jejich vztahu. To se jí v seriálu O mě se neboj už nestalo, jak prozradila v rozhovoru pro iDNES. Naopak je na ní Bisi přísnější a víc si k ní dovolí, takže to má vlastně těžší. O protekci nemůže být řeč. Už prý ale zná její limity, a tak se vždy dohodnou ke spokojenosti všech.

O počtu dílů Zlaté labutě rozhodnou diváci

Do Zlaté labutě Veronika už nevplula, možná právě proto, že se má jednat o dlouhodobý projekt a ona chce primárně trávit čas s jejich společným synem Lukou. První republice se ale nový seriál nápadně podobá. Mapuje navíc období, které tvůrci První republiky už nenatočili. Třetí série končila rokem 1931, čtvrtá měla představit období druhé světové války, až do roku 1945. Nikdy nevznikla. Někteří diváci tak začali ihned spekulovat, že právě to si tvůrci vynahradili v obchodním domě.

V pražských Kbelích vznikly překrásné ateliéry, herci nosí precizně připravené kostýmy a snaží se o co nejlepší nápodobu tehdejší doby. „To tu chybělo, miluju takové seriály,“ psala nadšeně divačka Františka na sociální sítě. „Super seriál, moc se mi líbí,“ psala Marta. „Mně chybí Klárka v podání Markéty Plánkové,“ vzpomínala Andrea na Kláru Valentovou z První Republiky. „Je to slabá náhrada za První republiky, ta byla lepší, alespoň se hrálo venku. Tady jsou furt zavřený,“ píše Simona. A ostatní ji na sítích přitakávali. O tom, kolik dílů Zlaté labuti tvůrci nakonec natočí, rozhodnou diváci. Když se budou příběhy líbit, mohli bychom se s dobovou kulturou potkávat na televizních obrazovkách pravidelně. Nakonec si jistě najde své pevné místo mezi seriály, které nebudou zapomenuty.

Zdroj: TV Nova, Česká televize

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů