21.2 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 12:05
- Reklama -
DomůZajímavostiRuské války: Terorizování obyvatel i Putinova snaha o obnovení imperialismu

Ruské války: Terorizování obyvatel i Putinova snaha o obnovení imperialismu

Když se Rusko chopí zbraní, celý svět zadrží dech. Tuto obří zemi na východě Evropy už několik století formují bitvy, ve kterých zvítězila i které prohrála. A také ti, co do nich vedli vojáky. Petr Veliký, který založil překrásný Petrohrad, s pomocí střelných zbraní a děl, překreslil mapu celého kontinentu.

Jeho následníci v dynastii Romanovců veleli největší a nejpočetnější armádě na světě, ale nakonec byli praženi bolševiky. Následně založený Sovětský svaz ustál vražednou mašinérii Adolfa Hitlera jen proto, aby pak krutě terorizoval vlastní lid. A po jeho rozpadu se Vladimir Putin postavil do čela bezostyšné snahy znovu oživit ruský imperialismus – všemi prostředky, dokonce i silou.

David proti Goliášovi

Navzdory tomu, že se nepřítel oháněl druhou největší armádou na světě, Ukrajina odolala a stále odolává. Sledujte moderní verzi příběhu o Davidu a Goliášovi. Svět očekával, že Ukrajina po napadení Ruskem do 72 hodin padne. Místo toho se Ukrajinci vzepřeli, spojili síly a zastavili ruský bleskový útok na místě.

Film Válka na Ukrajině: První měsíc, přináší neuvěřitelný příběh o obraně napadené země a hledá odpovědi na otázky, jak se Ukrajině podařilo obstát v prvních měsících války. Odhaluje nejen to, jak se celá země spojila tváří v tvář ruské agresi, ale také jak konečně dostala příležitost, aby ji vyslechli její zahraniční partneři i celá mezinárodní komunita.

Rusové si neberou servítky

Rusko se za dobu své existence zapojilo do desítek až stovek vojenských konfliktů. My samozřejmě nejvíce vnímáme ten současný. Ruská invaze na Ukrajinu neboli rusko-ukrajinská válka (pouze v Rusku označována jako „Speciální vojenská operace na Ukrajině“) začala zrána 24. února 2022 ruským útokem na Ukrajinu. Jedná se o největší konflikt v Evropě od konce druhé světové války a osmý největší celosvětově. Aktuální dokument odhaluje její úplné počátky, uvidíte na Prima ZOOM.

Zdroje: redakce, Prima ZOOM

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů