17.1 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 12:05
- Reklama -
DomůLifestyleŠpionážní seriál Extraktoři: Za unesené Češky jsme tehdy zaplatili asi 150 milionů

Špionážní seriál Extraktoři: Za unesené Češky jsme tehdy zaplatili asi 150 milionů

V pátek nabídla platforma VOYO první díl nového seriálu Extraktoři, který je inspirován známou kauzou. Dvě Češky se tehdy vydali do zahraničí, byly uneseny a dva roky vězněny. Českou republiku tehdy čekalo velmi složité vyjednávání.

Čerstvě vytvořený tým české zpravodajské služby má za úkol pomáhat Čechům, kteří se v zahraničí ocitli v nouzi. Potřebují k tomu nejen špičkový výcvik a fyzickou kondici, ale i jazykové znalosti, kulturní a politický přehled, bystrý úsudek nebo schopnost rychle se rozhodovat.

Náročné natáčení loni v létě dalo zabrat všem – v seriálu se představí Jakub Štáfek, Jan Révai, Pavla Gajdošíková, Gabriela Heclová, Michaela Petřeková nebo Jiří Štrébl.

Co se tehdy stalo?

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu. Dvojici 25letých kamarádek z České republiky unesla skupina ozbrojenců v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán. Češky jely přes Pákistán z Íránu do Indie.

V zajetí strávily dlouhé dva roky, než se je podařilo osvobodit. Pravděpodobně v tom sehrálo roli tučné výkupné. „Jak ukázal případ dvojice dívek, které se loni vrátily po dvou letech domů, česká vláda dělá s únosci obchody. Týdeník Respekt nyní zjistil, že kabinet za jejich propuštění zaplatil zhruba šest milionů dolarů, tedy asi 150 milionů korun,“ uvedl tehdy server Aktuálně.cz.

Celá série s názvem Extraktoři bude mít šest dílů (foto: se souhlasem TV Nova)

Kde jsou teď?

Obě dívky po návratu do Česka mlčely. Málo se vědělo také o tom, jak jednání ve skutečnosti probíhala. V médiích se však šířila informace, že Hana přijala v zajetí islám a po osvobození se chtěla vrátit zpátky do Pákistánu.

Údajně však byla zadržena na tureckých hranicích. Dnes o dámách nic nevíme, ale vzhledem k tomu, že jejich příběh s Extraktory znovu ožívá, se možná něco na veřejnost dostane. Zatím si první díl u diváků získal kladné recenze a lze očekávat, že v podobném duchu budou pokračovat i další.

Zdroj: TV Nova, aktualne.cz, idnes.cz, blesk.cz, extra.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů