DomůLifestyleOKTOPUS: Odložené příběhy po česku

OKTOPUS: Odložené příběhy po česku

Podzimní program odstartuje na České televizi seriál OKTOPUS. Odložené případy v něm budou po třináct dílů vyšetřovat Miroslav Krobot a Marika Šoposká. První epizodu uvidí diváci už 28. srpna.

„Jejich kapitánské duo je natolik obskurní, že od něj neočekáváte symbiózu. Odlišnost je totiž nezbytným kořením jejich spolupráce. Reálnými případy jsme se nechali jen lehce inspirovat, vše ostatní je čistá fikce,“ říká režisér a scenárista Jan Pachl, kterého už diváci dobře znají z minisérie Volha. Ta byla pro Českou televizi velmi úspěšným projektem.

Dítě a Fáberová

OKTOPUS pojednává o tajemném oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S, jehož úkolem je vyřešit staré, nevyřešené kriminální případy. Hlavním hrdinou je kapitán Dítě, který tento název vymyslí, aby se mohl plně soustředit na třicet let starý případ Jordán.

Dítě má podporu svého nadřízeného, podplukovníka Schwarze, který mu rozumí a podporuje ho v jeho snaze tento zapeklitý případ vyřešit. Všechno se však změní, když je k oddělení přidělena mladá a ambiciózní kapitánka Fáberová. Rychle se ukáže, že kapitán Dítě musí řešit nejen případ Jordán, ale také další kauzy. Tyto staré případy vyžadují nové pohledy a důkazy, a tak je na detektivech, aby vyrazili do terénu a objevili nové informace, které by mohly vést k jejich vyřešení.

Pátrání po stopách těchto starých kauz zavede diváky do málo známých a zajímavých prostředí v Praze. Prozkoumáme uzavřené sociální skupiny a také místa, kde se odehrávají sázky a závody, kde kapitán Dítě rád tráví svůj volný čas.

Kapitán se ocitá před zajímavou výzvou, jak rozplést pavučinu starých případů a odhalit pravdu, která byla dlouho ukrytá v minulosti.

O záhady nebude nouze (foto: se souhlasem České televize)

Bude OKTOPUS zpracovávat reálné příběhy?

„Jak to už v našem tandemu s kreativním producentem Josefem Vieweghem bývá, reálnými případy se možná necháváme jen lehce inspirovat, ale vše ostatní je čistá fikce. Soustřeďujeme se na psychologii postav a jedinečnost prostředí, ve kterém se vyšetřování odehrává. V našem přístupu k vyprávění je nejen určitá licence a stylizace, ale i jistá forma nadsázky. Také se snažíme nabídnout vrahovu motivaci, chceme dát srozumitelnou odpověď na to, co bylo prvotním impulsem k tomu, že věc zašla až tak daleko, že někdo přišel o život,“ říká režisér Jan Pachl.

Casting byl jasný

Miroslav Krobot byl pro ně takřka jedinou volbou. „Na začátku jsme si řekli: Mohl by to být někdo jako Krobot. Ale přece tu není jenom Krobot, ne? A tak jsme provedli velkou castingovou rešerši, abychom se po pár týdnech vrátili tam, kde jsme začali. Mirek Krobot je prostě ideální kapitán Dítě. Dokonce bych řekl, že mají hodně společného. A netýká se to jen záliby v nezdravé bufetové stravě,“ dodává Pachl. „Kapitán Dítě je povahou hráč, potřebuje výzvu, vzrušení, chce zažívat napjaté situace,“ říká o své postavě Krobot.

„Kapitánka Fáberová není žádná holčička, naivka ani princezna. Opravdu není nijak zvlášť roztomilá. Je pro mě něčím tajemná a není prvoplánová,“ říká Marika Šoposká. Z role naivní Bibi v Ordinaci v růžové zahradě 2 to bude rozhodně zajímavý posun!

Zdroj: redakce, Česká televize

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů