19.5 C
Prague
Pondělí, 29 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiBudou obchodníci zdražovat? Stále jim klesají tržby, říká poradce premiéra Fialy

Budou obchodníci zdražovat? Stále jim klesají tržby, říká poradce premiéra Fialy

/KOMENTÁŘ/ „Lze očekávat, že inflace bude dále klesat, což povede k zastavení propadu reálných mezd. V důsledku tohoto vývoje se postupně začne oživovat spotřeba domácností,“ říká ve svém komentáři Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Fialy.

V červnu došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 4,1 procenta. Jednalo se již o čtrnáctý měsíc v řadě, kdy obchodníkům klesaly tržby. Tempo poklesu tržeb se zmírnilo, nicméně některé segmenty prodeje jsou na tom stále velice špatně. Například tržby za výrobky pro domácnost se meziročně propadly o 13,6 procenta.

Prodej aut se zlepšuje

Dařilo se prodeji pohonných hmot, což bylo způsobeno přívětivými cenami na čerpacích stanicích, které přilákaly i řidiče ze zahraničí. Tržby za pohonné hmoty meziročně vzrostly o 12,2 procenta. Aktuálně však dochází k prudkému růstu cen u čerpacích stanic, což může snížit výtoč pohonných hmot v následujících měsících.

Zlepšení situace je patrné u tržeb za prodej a opravy motorových vozidel, které meziročně vzrostly o 0,6 procenta. To potvrzují i data Svazu dovozců automobilů, podle kterých se za sedm měsíců letošního roku prodalo v České republice 131 638 nových osobních automobilů, což představuje meziroční nárůst o 17,2 procenta.

– autor komentáře: hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček –

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů