DomůLifestylePohádka Tři dukáty už dnes večer: Zakletá paní v automobilu a...

Pohádka Tři dukáty už dnes večer: Zakletá paní v automobilu a pastýř Juraj, který sní o cestě do Ameriky

Tři staletí žije Julie v zakletí. Byla bohatou zámeckou paní, ale její rodina ji kletbou připraví o všechno. Zjevuje se jednou za sto let a hledá někoho, kdo by ji za zlatý dukát z prokletí vysvobodil. V napínavém a humorně laděném pohádkovém příběhu Tři zlaté dukáty si hlavní ženskou hrdinku zahrála Katarína Krajčovičová. Diváci ho uvidí už dnes v 20:05.

Dívky ze zámku mohou být v pohádkách důvěřivé, odvážné i emancipované. Jaká je ta vaše?
Julie, kterou ve Třech zlatých dukátech hraji, je sebevědomé, odvážné a silné děvče, kterému ze všeho nejvíc záleží na spravedlnosti.

Kletbu nad zámeckou paní může zlomit pastýř Jura. Ten ale nesní o zachraňování zakletých dívek, ale o cestě do Ameriky. Jaký sen má vaše hrdinka?

Jejím hlavním přáním po vysvobození z prokletí bylo, aby do krajiny, které kdysi vládla, vrátila pořádek a mír. Aby v její zemi žili lidé šťastně a nemuseli odcházet jinam. Později pochopí, že život není jen o panovnických povinnostech, ale také o lásce.

Jak velký to pro vás byl sen zahrát si ve vánoční pohádce?

Jsem velmi vděčná za zámeckou paní ve Třech zlatých dukátech, ale princezna nebyla mojí jedinou vysněnou postavou. S radostí bych si v pohádce zahrála jakoukoliv roli, protože je to žánr, který je plný lásky, naděje a porozumění. To všechno dělá z pohádkových příběhů to krásné, co nás na nich okouzluje a baví. Pro mě bylo štěstím, že jsem mohla být součástí jednoho takového.

Mezi svoje dovednosti řadíte šerm, společenské tance nebo lyžování. Která z nich se vám při natáčení pohádky hodila? 

Vlastně jsem nevyužila žádnou, ale v jedné scéně jedu na koni. A z toho jsem měla velkou radost, protože jsem díky tomuto natáčení překonala svůj menší strach z těchto nádherných zvířat.

V příběhu Tři zlaté dukáty se objeví také historické vozidlo. Musela jste si s nějakou technickou vymožeností během natáčení poradit vy sama?

Ještě před zakletím vyrůstala Julie na konci šestnáctého století. Žila na zámku a byla obklopena vším, co tato doba nabízela. Poslední naděje, že její kletba pomine, přichází ve století dvacátém. Takže všechno pro ni bylo najednou nové a neznámé. Pro mě bylo například velkým zážitkem právě řízení prvního auta na světě. Mělo tři kola a vzadu připevněný motor. Nikdy předtím jsem v žádném takovém stroji neseděla, takže jsem byla velice koncentrovaná a měla jsem plnou hlavu obav, aby se autu nic nestalo, protože to je velmi vzácný historický exemplář.

Bez kterého filmu nebo pohádky si nedokážete Vánoce představit?

Moje každoroční vánoční televizní klasika má dva názvy – S tebou mě baví svět a Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Bude mít pohádka u diváků úspěch? (foto: se souhlasem České televize)

Na co se mohou diváci těšit?

Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem.

Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit. Z minulosti si odnesla tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani, je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Za něj by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají.

Zdroj: redakce, Česká televize

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů