DomůZajímavostiČeský Grand Canyon skrývá řadu krás. Třeba starý židovský hřbitov

Český Grand Canyon skrývá řadu krás. Třeba starý židovský hřbitov

Jedná se o místo, které je jako stvořené pro filmaře z celého světa. Asi by vás ani nepřekvapilo, při pohledu na obrovskou skalnatou díru v zemi, že by zde před kamerou mohl pobíhat klidně samotný Vinnetou. Lom Velká Amerika přitom leží jen pár kilometrů za Prahou. To ovšem není všechno, co nedaleká vesnice Mořina skrývá.

V letních dnech je lom Velká Amerika vyhledávanou destinací na koupání, ale nutno dodat, že vstup mimo dovolené území je trestán vysokou pokutou. Soukromý majetek se i tak proměňuje ve veřejnou plovárnu. Zaparkovaná auta v okolí jsou snadnou kořistí policistů, kteří je pravidelně zdobí nezanedbatelnými pokutami. O jeden důvod víc se porozhlédnout po okolí…

Stezka u Karlštejna

V blízkosti Mořiny nalezneme nejenom lom Velká Amerika, ale také lom Malá Amerika a Mexiko. Vápencové lomy jsou propojené štolami a několik dalších nalezneme v okolních lesích. Pro krásnou procházku je ideální si za výchozí bod zvolit Karlštejn.

Po červené stezce z města dojdete na rozcestí, které se jmenuje Dub sedmi bratří, odkud se napojíte na žlutou stezku, ta vás zavede ke třem zmiňovaným lomům. Celá cesta je schůdná pro rodiny s dětmi, ale připravte se na tří až čtyřhodinovou cestu. Nezanedbejte zásoby vody a jídla.

Starý židovský hřbitov

Nespravedlivě přehlížený je malý židovský hřbitov, jenž pochází z roku 1735, který svoji funkci plnil ještě ve třicátých letech minulého století. Je dobře viditelný z hlavní ulice, když se vydáte do obce Mořina. Nachází se na stráni nad obcí jen 500 metrů od návsi.

Návštěvníkům se nabízí pohled na 150 barokních a klasicistních náhrobků. Některé z nich jsou výjimečnými řemeslnými kousky. Vůbec nejstarší čitelný náhrobek je z roku 1741. Márnice, která je u hřbitova, obsahuje pamětní desku psanou latinsko-hebrejsky z dob jeho založení.

Okolí Mořiny je na zážitky přírodních krás velmi bohaté. Díky skvělým prostupným stezkám se můžete velmi snadno dostat i k malebné Berounce. Tak neváhejte a objevujte!

Zdroje: kudyznudy.cz, tripmania.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů