12.2 C
Prague
Sobota, 27 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiMělnické podzemí ukrývá řadu zajímavostí. Třeba nejširší studnu u nás

Mělnické podzemí ukrývá řadu zajímavostí. Třeba nejširší studnu u nás

Jaro se blíží a s ním i čas výletů. Hrady a zámky jsou fajn, ale pokud jim nefandíte, máme pro vás jiný tip. Mělnické podzemí se totiž vyplatí navštívit, a to nejen díky jeho hlavnímu taháku, kterým je nejširší studna v České republice. Jaká je historie tohoto místa a jaká překvapení ještě podzemí skrývá?

Mělnické podzemí se začalo tvořit v závěru 13. století, a to společně se samotným budováním města. Chodbový systém se nachází většinou v hloubce osmi až deseti metrů a místy má i tři patra. Celé podzemí bylo horníky a obyvateli města raženo v opuce. Zajímavostí je, že vchod do něj byl takřka v každém domě v rámci historického centra města. Díky podzemí tak byly stavby propojeny.

Nejen studna je to, oč tu běží

Pokud budete během návštěvy podzemí hodně pozorní, pak si můžete všimnout, že na některých stěnách jsou také zkamenělé mušle a obecně pozůstatky doby ledové. To má samozřejmě svůj důvod, jelikož v období druhohor se v oblasti Polabí nacházelo dno druhohorního moře.

Tou největší raritou a tahákem mělnického podzemí je ale bezesporu středověká studna ze 14. století, která je zároveň také nejširší studnou v České republice. Vyhloubena byla při vzniku města, ve středověku se přitom také jednalo o jediný zdroj pitné vody. Studna má průměr 4,54 metru, unikátem je také hloubka, která je celých 54 metrů. Hladina vodního sloupce je pak 7,2 metru.

Ze studny se až do konce třicetileté války na náměstí čerpala voda. Na místo, kde se studna nachází, upozorňuje na hlavním náměstí skleněná deska v kovovém rámu. Až do roku 1893 tu byl ještě jako pomyslný „bonus“ barokní přístřešek, který samotnou studnu chránil.

Sklad vína

V minulosti se samotné podzemní prostory používaly primárně ke skladování vína. K mělnickému podzemí se ale také váže několik legend a pověstí. Jedna z legend praví, že v útrobách mělnického kopce spí svatý Václav a tisíce rytířů, kteří vyrazí na pomoc zemi české v době, kdy jí bude nejhůře.

Jiná pověst zase vypráví o pokladu nesmírné hodnoty, který se ale objevuje pouze v okamžiku, kdy celé město lehne popelem. Právě tento hodnotný poklad pak má posloužit občanům jako pomocník při obnovování vyhořelého města.

Zdroje: kudyznudy.cz, melnik.info, region.rozhlas.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů