DomůLifestyleKonec Kukaček je na spadnutí: Jak tvůrcům poradili právníci, je záhadou. V Česku...

Konec Kukaček je na spadnutí: Jak tvůrcům poradili právníci, je záhadou. V Česku se takový případ nestal

Už tento pátek nás čeká předposlední díl Kukaček, který přinesl příběh dvou kluků, které vyměnili v porodnici. Nikoliv však omylem, jak to bylo u známé třebíčské výměny holčiček v prosinci 2006. Tady to udělal strýc jednoho z nich, protože se bál, že bude rodina vychovávat postižené dítě. Přinese konec však vůbec něco nového?

V Třebíči se v prosinci 2006 odehrála noční můra všech rodičů. Došlo k osudovému omylu, který navždy ovlivnil životy rodin Brožových a Čermákových. V nemocnici jim vyměnili dcery, přišlo se na to až po roce, kdy otec jedné z nich obvinil matku z nevěry. Nakonec se přišlo na to, že je vše ještě mnohem horší. Nemocnice tehdy nabídla rodinám 300 tisíc korun, rodiny to odmítly a vysoudily tři miliony.

Třebíčská výměna nebyla první

Nebyl to však první případ, už v roce 2001 se v Brně stala podobná věc. „Řešili jsme tu situaci, kdy zdravotní sestra vzala správně označené miminko a dala je do špatné postýlky. Ve stejný moment si ale maminky těchto dětí zaměnily své identifikační štítky,“ řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno. „Bylo to vlastně pochybení jak sestry, tak těch dvou rodiček,“ dodala

V obou případech však došlo k návratu dětí k biologickým rodičům. V brněnském případu ještě v porodnici, v tom třebíčském o rok později, což je pro každou maminku takřka neuvěřitelné. Ten nejrychlejší rok, kdy se miminko tolik mění – a máma o ten čas svého dítěte přijde. Jenže v Kukačkách šli tvůrci ještě dál. Není tajemstvím, že ani jeden z případů inspirací pro seriál ale nebyl. Autor scénáře Jan Coufal řekl, že: „Inspirací mi byla vlastní zkušenost. Mé mamince přinesli po porodu místo mě cizího kluka. Všimla si toho po pár minutách a zjednala nápravu.“

Davida čeká soud (foto: se souhlasem České televize)

V Česku ke stejné situaci nedošlo

Jak ale tvůrci vyřeší případ, který v české judikatuře nemá oporu? Šest let je velmi dlouhá doba, nedá se srovnávat s jedním rokem. To už dítě přeci vnímá rodiče jako ty, kteří ho vychovali. Pochopitelně má – nebo bude mít – v budoucnu touhu poznat své biologické rodiče, místo odkud pochází. Ale lze ho vzít a přikázat mu, že bude žít jinde? Podle dosavadních epizod je Davidovo jednání klasifikované jako únos. Kdyby rodičům z porodnice dítě unesli a našlo by se po šesti letech, rovněž by se zřejmě navrátilo do rodiny, odkud pochází, nehledě na to, že své rodiče nezná. Možná pod dohledem psychologů, jako tomu bylo v třebíčském případě. 

Tvůrci tak museli mít pravděpodobně podporu právníků, kteří se zabývali spekulací, jak by to vlastně mohlo být. Možná dokonce soudců. Ale jaké řešení je v takovém případě správné? Jak se s tím srovnají kluci, jak rodiče? Budeme mít vůbec možnost to v seriálu vidět, když už zbývají jen dvě epizody? Není to vlastně ztracená druhá série?

Předposlední díl uvidíme už v pátek večer na České televizi.

Zdroj: ČSFD, Česká televize, ČSFD, extra.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů