5.9 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 9:04
- Reklama -
DomůLifestyleČeská televize za povinné poplatky vytvořila vulgární paskvil. Seriál Volha je stokou...

Česká televize za povinné poplatky vytvořila vulgární paskvil. Seriál Volha je stokou televizní zábavy

/KOMENTÁŘ/ Na minisérii Volha se diváci těšili. Není se čemu divit, Česká televize retro tvorbu rozhodně umí. Stačí si vzpomenout na První republiku a další kousky. Tentokrát však veřejnoprávní instituce šlápla vedle. Za peníze koncesionářů vytvořila vulgární paskvil a stoku televizní zábavy.

Je nejvyšší čas přestat platit koncesionářské poplatky, shoduje se řada lidí na sociálních sítích. Ze židle je zvedla minisérie Volha. Hlavním hrdinou je sprostý cápek Standa Pekárek, jehož snem je jezdit služební Volhou, vozit Goťáka a donášet StB. Seriál ukazuje pracovníky někdejší Československé televize ve velmi nelichotivém světle. Vykresluje je jako ožraly, primitivy a sprosté tlučhuby. Přitom v časech socialismu v televizi pracovali třeba režiséři František Filip (Cirkus Humberto, Chalupáři) či Antonín Moskalyk (Panoptikum města pražského). To by se ale snad dalo scenáristům odpustit, je to jejich pohled na věc.

Tohle není realita doby

Mnohem horší je to už se slovníkem, který se Volhou line. Připadáte si jako v hospodě páté cenové skupiny, které se právě sešla tlupa primitivů, kteří mají potřebu se trumfovat v tom, kdo z nich je větší „dlaždič“. „Bohužel, venku nemrzne, jinak bych ti nach**l klouzačku,“ říká Standa, když dorazí domů a manželce dá kytici k svátku. „To tě bude stát ještě hodně práce proku**it se k tomuhle kočáru,“ vmete šéf garáží Standovi, který se kochá pohledem na modrou Volhu. A tak by se dalo pokračovat ještě dlouho.

Kromě vulgarit mnoho lidí zhnusilo i chování hlavních aktérů k brečícímu chlapci. Necitlivé, urážející a absolutně nevypovídající o realitě té doby. Ne všichni byli vulgární hlupáci. Znala jsem spoustu dobrých lidí, kteří se chovali slušně,“ řekla našemu webu šedesátiletá Ivana Kadlecová z Opavy.

Laťka byla vysoko

Podobný formát pořadu by se možná dal čekat od soukromých televizí. Veřejnoprávní ČT má být však někde jinde. Nikdo není proti reálnému odrazu života za socialismu. Naopak, takové věci by se měly stále ukazovat. Ale vymýšlet si nesmysly jen proto, že to možná zaujme pár diváků, kteří se myšlenkově zasekli v pubertě? To je dost chabé.

Někomu se může zdát nekompromisní odsouzení Volhy zbytečné. Za prvé – fanoušky si jistě najde. Za druhé – není zbytečné, protože laťka byla velmi vysoko. Dobře víme, že Česká televize retro seriály umí. Volhou však poslala První republiku či Vyprávěj k šípku.

– autor komentáře: David Koudelka, redaktor –

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů