4.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůOsobnostiZelenskyj v absurdních rolích. Prezident Ukrajiny překonal i Reagana

Zelenskyj v absurdních rolích. Prezident Ukrajiny překonal i Reagana

Volodymyr Zelenskyj je prezidentem Ukrajiny v době války s Ruskem. Putinův nepřítel číslo 1 je o to zajímavější osobností, protože ještě nedávno Ukrajince bavil hlavně jako herec a komik. Mnohdy ve velmi absurdních rolích a situacích.

I bez současného válečného konfliktu je příběh ukrajinské hlavy státu jen těžko uvěřitelný. Populární herec se v roce 2019 stal prezidentem a představoval pro svůj lid naději v potírání korupce a odklonu od loajálních politiků vůči Ruské federaci. 

Právě podpora vstupu Ukrajiny do Evropské unie a NATO ho katapultovala mezi největší favority. Protisystémový kandidát porazil svého předchůdce Petra Porošenka a události podobné jako z nějakého průměrného filmu už nemohly gradovat dále. Opak je však pravdou. Jaké nejpodivnější filmové a seriálové role ztvárnil muž, kterého v současnosti svět pasuje na hrdinu? 

Služebník lidu

V historii bychom našli snad jen jeden osud, který se odehrál podobně jako u současného prezidenta Ukrajiny. I v USA se totiž stal prezidentem muž, jenž byl před zvolením prezidentem hollywoodskou hvězdou. Hovoříme o Ronaldu Reaganovi. Oproti tomu má Zelenskyj jednu jen těžko překonatelnou zkušenost. 

Roli prezidenta si totiž vyzkoušel už v seriálu Služebník lidu, kde se ze středoškolského učitele stal prezident Ukrajiny. Hlavní postava se díky virálnímu videu stala tak populární, že to dotáhla až na post nejvyšší. Satira ve stylu Jistě, pane ministře byla katapultem k reálnému nápadu, který skončil tak, jak už dnes víme všichni. 

Zelenskyj založil stejnojmenné politické hnutí Služebník lidu a na Silvestra 2018 oznámil svou kandidaturu, která byla úspěšná. 74 procent ve druhém kole volby mu dalo dostatečně silný mandát, který v těchto neklidných časech Ukrajincům vrací vlastní odvahou a svou přítomností v bombardovaném Kyjevě. 

Jaké další role? 

Zelenskyj vystudoval práva, ale těm se nikdy naplno nevěnoval. Rozhodl se být bavičem a hercem. Účastnil se několika komediálních skupin, ale první pozornost jako populární bavič si získal v kulinářském pořadu MR. COOK. Vydělané prostředky vkládá do show Večernij kvartal, která se na obrazovkách poprvé představila v roce 2005 a získala si obrovskou popularitu. Úspěšné komediální studio se rozrůstá a vzniká mnoho dalších komediálních projektů. 

Moment, kdy se ze Zelenského stala ukrajinská hvězda číslo jedna, souvisí s pořadem Tanec s hvězdami, ve kterém zvítězil. Finále sledovalo 87 % všech lidí u ukrajinských obrazovek, což bylo mnohem více, než sledovalo lidí novoroční projev prezidenta. V roce 2012 se také stává moderátorem ukrajinské verze pěvecké soutěže X – Factor s názvem Faktor A.

Ve filmech se objevil v komediální roli jako Napoleon a v jedné z televizní show ho mohl divák vidět v latexu a botami na jehlách. Zelenskyj tak v kontextu předešlé kariéry patří mezi nejabsurdnější prezidenty v demokratických zemích. To ovšem nikterak nesnižuje jeho politické schopnosti a hlavně odvahu, s kterou doprovází lid pod náporem ruské armády.

Zdroj: csfd.cz, netflix.com, Česká televize

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů