4 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 7:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKleopatra asi nebyla tak krásná, jak se říká. Muže sváděla díky jiné...

Kleopatra asi nebyla tak krásná, jak se říká. Muže sváděla díky jiné dovednosti

Muzikál Kleopatra se vrací na divadelní prkna! Role, která je neodmyslitelně spjata se zpěvačkou Monikou Absolonovou, rozezní prostory Divadla Broadway už tento víkend. Populární muzikál v sobě však skrývá nejen fantastické výkony umělců, ale také silný příběh z egyptské historie. Jaká byla žena, která byla na svou dobu možná až příliš odvážná? Dnes by ji mnozí nazvali feministkou.

„Hru co má spád, začli jsme hrát, aktéři dva – ty a já. Pro správně hrající dvojici kouzlo své má. Ta hra, ta hra – vykutálená,“ zpívá Kleopatra a Caesar v muzikálu, za kterým stojí Michal David a Filip Renč. Právě Caesar byl pro Kleopatru osudovým mužem. Tehdy dokonce v Římě zanechala silnou stopu v módě. Zdejší Římanky začaly napodobovat její styl – zejména účes a typický náhrdelník.

Pokud je pro vás Egypt oblíbenou destinací, kde se během roku ohřát, neměli byste také opomenout jeho historii, která skrývá fascinující příběhy. Jedním z nich je život královny Kleopatry VII. Filopátor, která je známá jako Kleopatra. Pocházela z dynastie Ptolemaiovců, byla třetí dcerou krále Ptolemaia XII. Kdo byla její matka se neví. Předpokládá se, že šlo o sestru Ptolemaia XII. Právě Ptolemaiovci uzavírali sňatky uvnitř rodiny, aby udrželi pokrevní linii. Pravděpodobně se od ní očekávalo, že bude pokračovat v rodinné tradici a děti porodí svému bratrovi.

Římská propaganda ji líčila jako nádhernou svůdkyni, která využívala svých ženských zbraní. Zřejmě však vynikala především kvůli své inteligenci. Například na mincích se svou podobiznou je Kleopatra vyobrazována se zahnutým nosem. Mluvila však nejméně deseti jazyky, vynikala v matematice, fyzice, rétorice i astronomii. Řecký spisovatel Plútarchos hovoří o její neodolatelné kráse, dodnes jsou však ti, kteří mají o takovém tvrzení velké pochybnosti.

Řím Kleopatru nenáviděl. Nahlas to řekl jen málokdo

Po peripetiích s bratrem, který nakonec zahynul údajně v Nilu při bojích s Caesarem, se stala milenkou právě samotného Caesara. Dost pravděpodobně v tom viděla příležitost, jak si podmanit Řím. Ze vztahu se narodil syn Ptolemaios XV., kterému se tehdy začalo říkat Cesarión. Když přijela Kleopatra do Říma, Caesar s poctami nešetřil. Vzal ji do senátu, nechal jí dokonce odhalit zlatou sochu. Způsobilo to poprask – Caesar byl podle římského práva ženatý. To ale Kleopatru nezastavilo. Kdybychom věřili, že nechtěla provokovat, asi bychom byli spíše naivní.

Římský lid Egypťanku ale nepřijal. Nenávist, kterou vůči Kleopatře Římané cítili, přiznal však jen málokdo. Caesar se následně prohlásil císařem, a to byla zřejmě poslední kapka. Pravděpodobně právě Kleopatra byla důvodem Caesarova zavraždění v roce 44 př. n. l. Kleopatra prchá se synem do Egypta, pravděpodobně jen díky přátelům.

Když dopadl Octavianus a Marcus Antonius vraha slavného Caesara, možná ještě druhý zmíněný netušil, že se stane Kleopatřiným osudovým mužem. Dalším v řadě. Uchvátila ho natolik, že s ní odjel do Alexandrie. Tam spolu žili 10 let. Měli tři děti, dvojčata Alexandra Hélia a Kleopatru Selené, také syna Ptolemaia Filadelfa. Antonius byl v Římě ženatý, přesto si vzal i Kleopatru. To Řím znepokojilo. Když ale začal rozdávat Egypťance římské državy, to už bylo třeba opravdu zasáhnout. Ani s Antoniem ji nakonec nečekal šťastný konec.

Osudová námořní bitva u Acita

2. září roku 31 př. n. l. se odehraje námořní bitva u Actia. Mezi Antoniem, Kleopatrou a Oktaviánem se odehraje rozhodující boj o nadvládu nad římským světem. Loďstvo Kleopatry a Antonia je rozdrceno římskou flotilou. Navíc Kleopatra se v průběhu bitvy obrátila. Spěchala zpátky k pevnině. Antonius opustil svou armádu, spěchá za Kleopatrou. Možná z lásky, možná ji považoval za zrádkyni. Někdy se uvádí, že Antoniovi přinesl posel dopis, který si špatně vyložil a usoudil, že spáchala sebevraždu. Zdrcený tak nalehne na meč, zatím ale neumírá. Další posel mu přinese zprávu, že Kleopatra žije. Dostanou ho k ní a on umírá v Kleopatřině náručí.

V následujících dnech se Kleopatra bude snažit nabídnout Oktavianovi příměří, neúspěšně. Sedmnáctiletý Caesarión je zavražděn. Egyptská královna se dozví, že má být vedena v ponižujícím pochodu Římem, ale sama se rozhodne zemřít. Obvykle se uvádí, že zemřela na hadí uštknutí. Dnes se však vědci domnívají, že není lehké hada přimět, aby kousnul a vpravil do těla jed. Pravděpodobnější údajně je, že nějaký jed si opatřila sama Kleopatra.

Děti Kleopatry a Antonia byly převezeny do Říma, kde se jejich výchovy ujala vdova Oktavia. Její bratr Octavianus se stal císařem. Přijal jméno Augustus a vládl 50 let. Egypt se stal římskou kolonií.

Zdroj: stream.cz, history.com, arce.org, worldhistory.com

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů