5.1 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiHitlerova poslední rána: Konspirační teorie ukončily vůdcovy zuby

Hitlerova poslední rána: Konspirační teorie ukončily vůdcovy zuby

Rudá armáda postupovala Berlínem a Adolf Hitler ve svém krytu propadal do čím dál větší beznaděje. 30. dubna se společně s Evou Braunovou rozhodl ukončit svůj život. Ač je průběh sebevraždy veřejnosti dobře znám, stále existují desítky konspiračních teorií, které smrt jednoho z největších zločinců v dějinách zpochybňují.

Jednotky Rudé armády už se pohybovaly přibližně 500 metrů od bunkru, kde Adolf Hitler  ztrácel přehled o realitě. Tu mu však v jeho poslední den sdělil generál Helmuth Weindling při dopolední schůzce. Nacistickým vojákům už docházela munice a naděje na přežití se rovnala nule.

Smrt místo dezertu

Po obědě se Hitler rozloučil s personálem a obyvateli bunkru. Mezi nimi nechyběla ani početná Goebbelsova rodina. Společně s Evou Braunovou, která byla oficiálně jeho ženou pouhých 40 hodin, se odebrali do vůdcovy pracovny. Jeden hlasitý výstřel ve spojení s ampulí s kyanidem ukončil život člověka, který svým fanatismem obrátil svět kompletně naruby.

Eva Braunová svého muže následovala pomocí kyanidové kapsle. Obě těla byla následně spálena, aby se z nich nestala vítězná kořist, jak tomu bylo v Itálii, kde Benito Mussolini skončil pověšen za nohy na konstrukci vybombardované benzínové stanice.

Adolf Hitler nedopustil, aby se účastnil spravedlivého procesu či se jeho tělo stalo předmětem pochopitelné zloby davu. Chybějící ostatky nacistického vůdce však otevřely otázku, kterou si někteří milovníci konspiračních teorií pokládají dodnes.  

Hitler v Argentině

Přestože existuje mnoho důkazů o tom, že život jednoho z největších zločinců v historii lidstva skončil právě 30. dubna, stejně tak bezprostředně po konci druhé světové války vznikly desítky teorií, které popisují, že vůdce uprchl a užívá si důchod pod jinou identitou ve vzdálené Jižní Americe.

U mnoha vrcholných představitelů nacistického režimu tomu tak opravdu bylo. Asi nejznámějším příkladem byl jeden z hlavních organizátorů holocaustu Adolf Eichmann. Muž, který si v poklidu dožíval v Argentině na farmě, kde choval králíky, byl však lapen izraelskou tajnou službou (Mosad).

Do Argentiny se podle nejznámější konspirační teorie měl s Evou Braunovou přesunout Adolf Hitler. Údajných důkazů pro toto tvrzení existuje mnoho, ale jejich věrohodnost je spíše na úrovni sci-fi.

Pravděpodobně největší pozornost vzbudil britský novinář Gerrard Williams, který v roce 2011 vydal knihu: Adolf Hitler: Zemřel v roce 1962 v Argentině? Na jakých poznatcích se celá teorie zakládá?

Spolupráce s Američany

Kniha s odvážným obsahem popisuje domněnku, že americké zpravodajské služby umožnily jejich útěk výměnou za přístup k válečným technologiím, které vyvinuli nacisté během druhé světové války. V knize také citují svědectví očitých svědků, kteří jsou přesvědčeni, že potkali Adolfa Hitlera, i když celý svět žije v přesvědčení, že jeho život skončil v berlínském bunkru.

Jeden z hlavních vědeckých důkazů o tom, že spálená mrtvá těla nepatřila Hitlerovi ani Braunové, stojí na teorii, že lebka neodpovídá fyziognomii 56letého muže, ale mladé ženě ve věku 40 let. Podle britského novináře tak v nacistickém bunkru odehráli svoji roli do dokonalosti najatí dvojníci.

Další z teorií hovoří o tom, že se Hitler a Bormann nalodili na luxusní jachtu a odpluli na tajný ostrov u pobřeží Šlecvicka-Holštýnska. Stejně tak Britové dostali tip, že Hitler se zaručeně schovává ve Španělsku převlečen za mnicha.

Aby se postupně seriózní úvahy změnily v čiré šílenství lidské fantazie, dokazuje další údajný alternativní život Adolfa Hitlera. Ten se údajně nalodil na Mallorce do ponorky a dožil ve společnosti jaderných vědců, aby stihl zplodit dvě dcery a zemřel ve věku 62 let.

Zub za zub

No a aby bylo všem těm teoriím konec, přišel nedávno s nevyvratitelným důkazem francouzský lékař Philippe Charlier. Ten získal povolení od moskevských úřadů, aby mohl studovat fragmenty diktátorových zubů.

Sám se nechal slyšet, že po jeho práci není pochyb o tom, že zemřel 30. dubna v berlínském bunkru za pomocí kulky a kyanidu. „Neunikl do Argentiny ukrytý v ponorce, nedoletěl na tajnou základnu v Antarktidě, ani nežije na odvrácené straně Měsíce.

Pravda je zkrátkat někdy nudná, a tak pohádka o uniklém vůdci logicky vzbuzuje velikou pozornost všech, kteří mají bujnou fantazii.

Zdroje: nih.gov, Česká televize, phys.org, britannica.com, kniha Adolf Hitler: Zemřel v roce 1962 v Argentině?

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů