9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZajímavostiBylo bombardování Hamburku opravdu nutné? Civilisté pohřbeni zaživa a město v troskách

Bylo bombardování Hamburku opravdu nutné? Civilisté pohřbeni zaživa a město v troskách

Hovořit o spravedlnosti v době druhé světové války lze jen těžko. Nacistické Německo rozpoutalo tento šílený konflikt s cílem ovládnout zvrácenou myšlenkou celý svět. Sovětský svaz, USA a Británie tak často šly až na hranu toho, co bylo ještě nutné. Operace Gomora byla v rámci boje proti nacismu velmi důležitou akcí. Proč? 

Nacistické Německo se rozhodlo postavit proti sobě celý svět. V Evropě se jim dařilo rozšiřovat svoje mocenské území, a tak musela přijít adekvátní odpověď, která měla oslabit soupeře v jeho průmyslových centrech. Druhá světová válka byla krutá pro všechny strany a podobný konflikt stojí vždy život tisíců nevinných občanů. Jak to bylo s bombardováním v Hamburku? 

Operace Gomora

Tak byla nazvaná jedna z nejintenzivnějších bombardovacích akcí vůči nacistickému Německu, a to konkrétně v přístavním městě Hamburk. Letecká bitva vedená Brity a provedená letkou Royal Air Force měla za cíl zničit průmyslově strategické území a samotný přístav. Jako krutá třešnička na dortu mělo bombardování narušit morálku civilního obyvatelstva. 

Nálety trvaly dlouhých deset dní a zemřelo více jak 40 tisíc obyvatel. Tímto se operace Gomora zapsala na list nejtěžších náletů v historii válek. Hamburk, jak už bylo zmíněno, nebyl vybrán náhodou. Jednalo se o největší přístav v Evropě, sídlila zde rafinerie Deutsche Petroleum A.G. a stovky dalších továren z oblasti potravinářského a strojírenského průmyslu. Důležitá okolnost, která měla Německo oslabit, byl i fakt, že se jednalo o významnou dopravní tepnu. 

Od 24. července do 3. srpna 1943 tak byly na město vedeny čtyři velké noční nálety RAF a dva denní útoky amerických bombardérů USAAF, které se právě zde poprvé zapojily do akce s Brity. Kolik tun zápalných tun a město dopadlo a kolik letadel poslalo Hitlerovi z Británie ohnivý vzkaz. 

Exodus

Během prvního náletu se do akce zapojilo 791 bombardérů, během první noci na Hamburk spadlo 2 396 tun bomb a Britové ztratili pouze dvanáct letadel. Americké letectvo na Hamburk zaútočilo během dvou dní, ale rozsah jejich útoku neměl tak velké dopady

27. července však pokračovali Britové ve svém masivním a tvrdém útoku těsně před půlnocí. 729 britských bombardérů během jedné hodiny shodilo na město 2417 tun zápalných pum, vysoce třaskavých bomb a pozemních min. Postaraly se tak o to, že se Hamburk změnil v ohnivé peklo. 

Obyvatelé, kteří se před nálety schovali do krytů, byli většinou zavaleni, takže byli pohřbeni za živa. Co nezpůsobily sutiny, dokonal oheň a kouř. Následující den už nikdo v Hamburku na nic nečekal a obava z dalšího náletu donutila obyvatele uniknout pryč. Konkrétně se jednalo přibližně o milion obyvatel. 

Další nálet se konal o dva dny později, ale chybou navigace bomby dopadly na obytnou oblast na severu města. Poslední nálet se kvůli špatnému počasí rozdrobil na útok směrem k náhodným cílům. 

Hamburk v troskách

Na Hamburk během těchto ničivých náletů celkem dopadlo kolem 8 tisíc tun bomb. Zničené byly celé městské čtvrti a zemřely tisícovky civilních obětí. Zcela vypáleno bylo 20 čtverečních kilometrů městské plochy. Oficiální odhady popisují 40 tisíc mrtvých, ale ty neoficiální hovoří až o čísle přesahující 100 tisíc. 

Průmyslové cíle byly sice zničeny, ale Němcům se je podařilo rekonstruovat již na podzim téhož roku. Dodnes ve městě najdeme stopy tohoto masivního britského útoku na nacistické Německo. Nejznámějším mementem je torzo sv. Mikuláše, které v Hamburku stojí dodnes.

Zdroje: nationalgeographic.com, totallyhistory.com, history.com, britannica.com

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů