6.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiKOMENTÁŘ: Žádná žena v Polsku není v bezpečí. Ministerstvo spravedlnosti podniklo razii...

KOMENTÁŘ: Žádná žena v Polsku není v bezpečí. Ministerstvo spravedlnosti podniklo razii do gynekologické ordinace

Polský Ústřední protikorupční úřad zabavil téměř 30 let veškerých lékařských záznamů gynekologie ve Štětíně. Hodlá prý zjistit, zda lékaři umožňovali pacientkám možnost interrupce, říká ve svém komentáři europoslanec Mikuláš Peksa.

Zatímco se Polsko oprávněně těší celoevropské podpory za jeho postoj k válce na Ukrajině, vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) doma utahuje oprátku nad základními právy polských žen. Pod hledáčkem ultrakonzervativní nacionalistické vlády se toho samozřejmě nachází mnohem více – od posledních zbytků nezávislých soudů až po upadající svobodu médií. Právě vedle soudů se ale práva žen a sexuálních menšin nacházejí pod nejsilnější palbou.

Nikoho, kdo poslední léta nespal pod kamenem, to asi ani tolik nepřekvapí. Polsko se v mnohém kvůli snahám vlády PiS s podporou ještě radikálnější strany „Solidární Polsko“ (ironie názvu je velice nenáhodná) rozhodlo prakticky vyhlásit válku ženám a sexuálním menšinám, včetně těch prchajících před válkou na Ukrajině.

Ženy v Polsku se rok co rok stávají oběťmi asociální anti-interrupční politiky, která dnes prakticky vyústila v kompletní zákaz legálního přerušení těhotenství. Ty Polky, které si to mohou dovolit, cestují za interrupcemi do sousedních zemí, včetně České republiky. Ty, které si to dovolit nemohou, musí často podnikat podomácku prováděné interrupce, které nesou zásadně vyšší zdravotní rizika – včetně smrti.

Takové jsou dopady politiky PiS, která neumožňuje ženám svobodně nakládat s vlastním tělem a nutí je zcela zbytečně podstupovat riskantní zdravotní zákroky.

Státem vedená razie

Na začátku letošního roku otřásla štětínskou gynekologickou ordinací nečekaná razie polského Ústředního protikorupčního úřadu. Úřad zabavil veškeré složky pacientek za prakticky poslední tři dekády, včetně telefonů, a odešel. Zhrozené pacientky v čekárně jenom nevěřícně přihlížely, jak veškeré soukromé informace o jejich zdravotním stavu znenadání spolkl úřad krajské prokuratury.

Jak bude prokuratura s citlivými osobními informacemi pacientek o těhotenství, porodech, interrupcích, léčbě neplodnosti, děložní myomy, endometriózy a rakoviny nakládat, nikdo neví.

Proč takové informace zajímaly krajskou prokuraturu, ptáte se? Opodstatnění celé razie bylo údajně podezření na napomáhání interrupcí doktory, specificky skrze podávání „potratových pilulek“ – farmakologického aborcifientu. Podezření padlo na doktory, kteří podle předběžných informací pomáhali pacientkám v rizikovém stádiu těhotenství projít interrupcí, což je ale zároveň proti novému polskému zákonu. Interrupce jsou totiž od roku 2021 povoleny pouze těm ženám, kde je těhotenství důsledkem trestného činu nebo když je žena kvůli těhotenství v ohrožení života.

I v těchto případech ale musí ženy prokázat, že splňují jednu ze dvou kategorií. V případě otěhotnění jako důsledku trestného činu potřebuje interrupci schválit státní zástupce – tedy často někdo, kdo byl do funkce dosazený vládní PiS při jejích soudních „reformách“. Asi si dokážete už domyslet, jak velká je úroveň úspěšnosti.

Úřad dokumenty nakonec po dvou měsících vrátil. O tom, jak stát nadále nakládá se zbytkem informací, nevíme. A především pak ženy, jejichž soukromé informace jsou nadále vlastněné státem, stále nevědí, jak polská vláda s těmito informacemi bude nakládat.

Osobní informace vlastní stát

Asi nikoho nepřekvapím, když řeknu, že tak citlivé informace, jako jsou lékařské zprávy, včetně těch z gynekologií, musí zůstat nanejvýše tajné. Jsou to soukromé informace pacientek o jejich soukromém zdraví, které mají vždy zůstat mezi pacientem a lékařem. Tak by to mělo fungovat. Postoj ministra Ziobry a vládní PiS jde proto v naprostém opaku veškerých zásad lidských práv, práv na soukromí a jejich dodržování.

Dává to přece smysl. Lékaři jsou zavázáni držet tajemství svých pacientů a ti jim mají na oplátku důvěřovat, že veškeré osobní informace, které jim sdělí, zůstanou soukromé. Bohužel, polská vláda má na tak elementární dohodu jiný názor.

Loni v létě například polský Sejm schválil zákon, který v rámci „digitalizace“ vytvořil nový tzv. registr těhotenství, který nařizuje doktorům ukládat do centrální databáze mimo jiné i informace o tom, zda je žena těhotná. Řada lidí a především žen tehdy právoplatně vznesla obavy, jestli registr nebude zneužívat policie a vláda k sledování těhotných žen. K nahlížení do soukromých informací vláda ani evidentně nepotřebuje vytvářet komplikované registry – jak je vidno, vystačí si skvěle i s raziemi.

Nejen že tak Ziobro a jeho zmanipulovaný soudní systém porušuje základní lidská práva, ale především pro vlastní nelidské účely potápí veškeré zbytky nezávislosti polských žen, které se tak dnes nachází pod konstantním dohledem vlády, zda náhodou neprošly procesem interrupce.

Zákony proti interrupcím

Válka polské vlády proti interrupcím má přitom nesčetně ničivých dopadů. Znemožnění interrupcí nutí polské doktory odmítat zoufalé Polky, které žádají o podstoupení interrupce. Podobně se tak děje třeba v Itálii, kde ženy odmítne zhruba 7 z 10 doktorů. Narozdíl od Itálie zde ale není hlavním hybatelem víra v konzervativní hodnoty, ale zavedení despotických proti-interrupčních zákonů, které především zastrašují lékaře od provedení interrupce, pokud se nechtějí potýkat s přísnou odezvou ze strany státu.

Dopady jsou bohužel očekávatelné… a strašlivé. Jen několik měsíců po zavedení nového superpřísného zákona v Polsku zemřela 30ti letá žena po tom, co jí doktoři v obavách z porušení zákona odmítli umožnění interrupce. 

Ženy si zaslouží spravedlnost!

Už dlouho to opakuji – v Polsku se nic k lepšímu nezmění do té doby, než se podaří zvrátit soudní reformy, skrze které vládní PiS uchvátila kontrolu nad prakticky veškerými polskými soudy. Dokud budou soudy a soudci pouze skákat tak, jak PiS poručí, rovná lidská práva a mnoho dalších základních evropských hodnot nemá v Polsku šanci.

Komise už loni odmítla vyplatit Polsku okolo 36 miliard eur z fondu obnovy po pandemii, dokud Varšava znovu nezajistí nezávislost vlastních soudů. Vláda PiS se sice na oko snaží milníky stanovené Komisí splnit, ve skutečnosti se ale snaží Komisi oklamat a zjistit, co všechno jí projde, aby peníze získala za co nejmenší úsilí. Stejně jako tomu bylo na konci roku u Maďarska, kdy Komise Orbánovi zmrazila za dlouhodobé pošlapávání právního státu veškeré peníze z evropských fondů, by Komise měla identicky postupovat i v případě Polska. PiS musí pochopit, že Evropa likvidaci soudů, médií a práv žen a menšin nehodlá tolerovat. Mechanismus, který jsme před pár lety schválili, k tomu Komise má. Teď ho jen použít.

– autor komentáře: Mikuláš Peksa –

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů