8.8 C
Prague
Pátek, 19 dubna 2024, 5:04
- Reklama -
DomůZajímavostiHuawei prodává mobily, které pomáhají zavírat Ujgury do koncentráků, říká europoslankyně Gregorová

Huawei prodává mobily, které pomáhají zavírat Ujgury do koncentráků, říká europoslankyně Gregorová

Českou stopou na akci s názvem „Globální odpověď na genocidu Ujgurů“ byla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která v rámci Evropského parlamentu působí jako místopředsedkyně Skupiny přátel Ujgurů. V propojeném světě máme vliv na osud Ujgurů i my, tvrdí Gregorová.

Mezinárodního ujgurského fóra se v Bruselu v těchto dnech zúčastnili politici, aktivisté, nevládní organizace, akademici, právníci a reportéři, kteří společně v politické, sociální, ekonomické i mediální sféře usilují o zastavení genocidy Ujgurů v autonomní čínské provincii Sin-ťiang (která bývá nazývána také jako Východní Turkestán).

Sankce a další kroky

Pirátka Gregorová se tématu ujgurské genocidy zabývá dlouhodobě. V minulosti například ve sporu s předsedkyní českých komunistů vyzývala k bojkotu olympijských her v Pekingu, věnovala se také omezení vývozu evropských sledovacích technologií do rukou Čínské komunistické strany.

„V Evropském parlamentu jsme před rokem také prosadili zákaz dovozu zboží vyrobeného v ujgurských pracovních táborech. EU rovněž loni uvalila sankce – včetně zákazu cestování na území EU a zmrazení majetku v Evropě – mj. na čtveřici představitelů čínského komunistického režimu v Sin-ťiangu, kteří jsou do útlaku Ujgurů zapojení. Jedním z nich je i Ču chaj-lun, považovaný za architekta masových internací v provincii,“ vysvětluje Gregorová.

Gregorová se také setkala s předsedou amerického výboru pro mezinárodní svobodu náboženství a autorem knihy o genocidě Ujgurů, Nury Turkelem„Myslet si, že nás třeba v České republice se to netýká, by bylo naivní. Dlouhodobě se např. snažím vyzývat k bojkotu výrobků čínské firmy Huawei, která pomáhá skrze rozpoznávání obličejů i narušování soukromí čínskému režimu tuto menšinu zatýkat. Každý z nás může takovým bojkotem pomoci, aby se nedostal nějaký Ujgur do regulérních koncentráků 21. století,“ dodává.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů