19.5 C
Prague
Pondělí, 29 dubna 2024, 12:04
- Reklama -
DomůZajímavostiLidé žijící v zahraničí neberou demagogii Okamury a dalších vážně

Lidé žijící v zahraničí neberou demagogii Okamury a dalších vážně

/KOMENTÁŘ/ Nechápu obstrukce opozičních stran ANO a SPD, které těmi nejkrajnějšími fanatickými prostředky bojují proti zavedení korespondenční volby. O co se jedná? Novela volebního zákona má umožnit volit v některých  volbách českým státním občanům, kteří z nějakého důvodu (práce, studium, atd.) dlouhodobě žijí v zahraničí.

Ti by měli mít možnost odvolit dopisem, aby se nemuseli vláčet na stovky kilometrů vzdálené ambasády. Volit by takto nemohli turisté v cizině a tento způsob se netýká ani České republiky. Ve svém volebním programu ji mělo kdysi i hnutí ANO Andreje Babiše, které však z populistických důvodů obrátilo a nyní se chová hystericky, jako kdyby měl nastat konec světa.

K ničemu takovému samozřejmě nedojde. V Evropě korespondenční volba funguje ve většině zemí, například v Německu už od roku 1957. U našich sousedů přitom nikdy nebyla zdrojem stížností či podvodů. Podle nedávného průzkumu agentury STEM podporuje zavedení korespondenční volby v České republice 47% občanů, proti je 35% a zbytek neví. Čili většině lidí tento systém nevadí.

Opozice se bojí jiné věci

Námitky, že není zaručena tajnost hlasování, jsou neopodstatněné. Tajnost hlasování má být zaručena před státem, nikoliv před příbuznými nebo před známými. Není na tom nic závadného, pokud příbuzní či známí vědí, koho budu volit. Mnozí z nás přece otevřeně říkají, hlasuji pro toho a toho. Nevidím velký rozdíl v tom, když někdo někomu poradí, koho volit korespondenčně dopisem nebo situace, kdy rodina vybaví svého člena konkrétním volebním lístkem, s tím, že až přijde do volební místnosti, tak tom hodí do té urny. Domnívám se, že výsledek je v obou případech stejný a v obou případech nejde o porušení principu tajnosti voleb a volebního zákona.

Proto jsou argumenty opozice proti možnosti zavedení korespondenční volby nepřesvědčivé a zástupné. Oni se s píše bojí jiné věci. Lidé žijící v zahraniční bývají většinou vzdělanější a mají také širší rozhled. Proto neberou vážně demagogické výkřiky Tomia Okamury a dalších. Takže se jedná hlavně o strach  populistů, že tito voliči by jim své hlasy nedali.

Autor komentáře: Michael Pánek, místostarosta Dobřichovic a středočeský krajský zastupitel (ODS)

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů