DomůZdravíProč je vitamín D tak důležitý a kde ho na podzim vzít,...

Proč je vitamín D tak důležitý a kde ho na podzim vzít, vysvětluje lékařka

Je rozpustný v tucích, potřebný k zachování dobrého zdraví a v těle plní několik důležitých funkcí. Vitamín D pomáhá vstřebávat vápník, hořčík, fosforečnany ve střevech a zajišťuje správné fungování imunitního systému tím, že bojuje proti bakteriím a virům. Jeho hladina v našem těle ale na podzim rychle klesá i proto, že je sluneční svit slabší, což brání jeho přirozené tvorbě. Na optimální hladinu nezbytnou po celou zimu upozorňuje vždy 2. listopad, kdy si připomínáme Světový den vitamínu D.

Lidské tělo využívá vitamín D k zajištění správné funkce pohybového aparátu, a to jak stavby kostí, tak svalů, dále k podpoře funkce nervového systému a kůže. Vitamín D rovněž může přispět ke zlepšení psychického stavu.

„Jestliže trávíme více času doma, v práci a žijeme v uzavřených prostorech bez přístupu slunečního záření, vitamín D je v našem těle nedostatkovým.Jedná se přitom o jednu ze základních stavebních jednotek lidského metabolismu. Navíc slouží jako prevence mnoha závažných onemocnění, například rakoviny, autoimunitních a srdečních onemocnění, a pomáhá lidem prodloužit si život,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Jaké jsou příznaky jeho nedostatku?

Mezi příznaky nedostatku vitamínu D patří únava a vyčerpání, bolest kostí či svalů, námahové zlomeniny zejména v oblasti nohou nebo výkyvy nálad. Pokud se domníváte, že trpíte jeho nedostatkem, neváhejte požádat o radu svého lékaře. Potřebná denní dávka vitamínu D závisí na věku, ale třeba i na těhotenství nebo kojení. Ideální je doplňovat vitamín D společně s vitamínem K2. Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, K2 pak dokáže dostat vápník do správných oblastí těla, aby nehrozilo například jeho hromadění v cévách.

„Ze slunce se vitamínem D nepředávkujete, naše tělo jeho příjem reguluje. Nadbytek vitamínu D je ale možné získat nadměrným užíváním doplňků stravy, což může vést ke zvýšené hladině vápníku v krvi. Důležité je nepřekračovat doporučený denní příjem, i předávkování vitamínem D totiž může být pro tělo vysoce škodlivé,“ dodává doktorka Slavíková.

Udržení optimální hladiny vitamínu D v krvi, která se pro všechny věkové skupiny pohybuje mezi 100-150 nmol/l, pomáhá pravidelná konzumace tučných ryb, jako je losos, pstruh či tuňák, obsahují ho houby, vaječné žloutky či hovězí nebo tresčí játra. Nedostatek vitamínu D se pak zásadně projevuje hlavně u dětí. Bývá spojován se špatným vývojem kostry (tzv. křivicí), krátkozrakostí, vypadáváním zubů, zvětšením kloubů, ale i psychickými problémy.

Zdroje: redakce, MUDr. Kristina Slavíková

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů