DomůZdravíChřipková sezóna: S ochranou pomůže vysokodávková vakcína, říká MUDr. Trojánek

Chřipková sezóna: S ochranou pomůže vysokodávková vakcína, říká MUDr. Trojánek

Chřipka je virová infekce, kterou se může nakazit kdokoli bez ohledu na věk. Ačkoli ji mnozí vnímají jako mírné onemocnění, může mít těžký průběh a způsobit velmi vážné zdravotní komplikace. A to zejména u starších lidí. Těm se proto doporučuje každoroční očkování na podzim, ideálně vysokodávkovou vakcínou. Proč je tato vakcína pro seniory vhodná a kdy je optimální doba pro očkování?

Senioři jsou zranitelnou skupinou, pro kterou je chřipkový virus obzvláště nebezpečný. Statistiky ukazují, že se u nich výrazně zvyšuje riziko vážného průběhu i hospitalizace v souvislosti s chřipkou a až 70–85 % těch, kteří jí podlehnou, jsou právě lidé starší 65 let. Riziko úmrtí se navíc s rostoucím věkem rapidně zvyšuje.

Důvodů je několik, přičemž klíčovou roli hraje imunitní systém. „Po šedesátém roce věku přirozeně slábne obranyschopnost organismu, takže se hůře brání různým infekcím, ale také například slábne protilátková odpověď po očkování. To znamená, že když se necháte očkovat proti určité nemoci, vaše tělo si vytvoří protilátky, které vás před touto nemocí ochrání, ale hladina těchto protilátek ve vašem těle bude klesat rychleji,“ vysvětluje MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. Kromě toho se u starších lidí časem objevují další přidružená onemocnění, jako je cukrovka nebo srdečně-cévní nemoci. Ty pak ještě více oslabují stárnoucí organismus a následně dále zvyšují riziko vzniku komplikací chřipky, jako jsou zápal plic, encefalitida nebo srdeční selhání.

Vakcína určená pro seniory – silnější ochrana proti chřipce

Dosud nejúčinnějším způsobem ochrany před chřipkou je každoroční očkování. „Je opravdu důležité nepodlehnout představě, že očkování proti chřipce jednou před lety nebo překonání chřipky znamená doživotní imunitu. Nebezpečí chřipky totiž spočívá v tom, že její viry neustále mutují a každý rok se objevují zcela nové typy. Proto je základem prevence každoroční očkování,“ upozorňuje MUDr. Trojánek. Právě z tohoto důvodu se každý rok připravují nové chřipkové vakcíny tak, aby jejich složení pomáhalo účinně odolávat těm kmenům chřipkového viru, jejichž výskyt se v dané chřipkové sezóně očekává.

Od loňského roku je k dispozici také vakcína vyvinutá speciálně pro starší populaci. K jejímu vývoji vedlo mimo jiné zjištění, že v důsledku stárnutí a s ním spojených změn v imunitním systému dochází také k rychlejšímu oslabení imunity získané očkováním. Hladina protilátek po očkování totiž u starších lidí klesá rychleji. V čem jsou tedy tyto „seniorské“ vakcíny jiné? Jejich složení je přizpůsobené potřebám stárnoucího organismu a poskytují tak účinnou ochranu právě ve vyšším věku. Seniorům od 65 let je proto také plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Proč je správné načasování očkování důležité?

Ideální doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezóny, která zpravidla trvá od prosince do března, přičemž vakcíny jsou u praktiků k dispozici obvykle již od září. Odborníci však seniorům radí, aby s očkováním zbytečně nespěchali a počkali v klidu až na druhou polovinu října. Říjnový termín je pro zahájení očkování proti chřipce doporučen také Českou vakcinologickou společností.

Cílem takového načasování je, aby byli senioři co nejlépe chráněni a jejich hladina chřipkových protilátek byla nejvyšší právě v době vrcholící chřipkové sezóny. Očkování je samozřejmě možné i v prosinci, ale je třeba vždy počítat s tím, že tvorba protilátek trvá přibližně dva týdny. Očkovat se proti chřipce je možné v ordinacích praktických lékařů, zdravotních střediscích nebo očkovacích centrech. Jak již bylo zmíněno, lidé starší 65 let mají očkování proti chřipce plně hrazeno ze zdravotního pojištění, včetně výše zmíněných vysokodávkových vakcín.

Zdroje: redakce, citovaný lékař, uvedené odkazy

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů