9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 3:04
- Reklama -
DomůZajímavostiSněmovna jako žumpa: Plivance na stolech, škrcení a kopání. Babiš je proti...

Sněmovna jako žumpa: Plivance na stolech, škrcení a kopání. Babiš je proti tomu amatér

Je zase vožralej, zloděj zlodějský! vyřvával před pár lety Andrej Babiš v poslanecké sněmovně na Miroslava Kalouska. Divadlo, které v mediálním prostoru žilo několik dnů, je jen slabým čajíček oproti tomu, co se dělo v poslanecké sněmovně v minulosti. 

Babiš s Kalouskem byli vlastně k smíchu a velcí amatéři. Od té doby se ve sněmovně odehrála celá řada trapných frašek, které však ani zdaleka nedosahují toho, co se mezi poslanci dělo dříve. Došlo i na násilí.

Gentlemanství jde stranou

Volby v roce 1925 v poslanecké sněmovně způsobily velké politické nepokoje. Napětí v poslanecké sněmovně by se dalo krájet a každou schůzi se čekalo jen na malou jiskřičku, která by zažehla plamen vášně. Agrese a napumpovaná žíla na čele se stala koloritem těchto dní. Doba, na kterou se vzpomíná jako na kolébku gentlemanství, dokáže na základě informací z historických pramenů velmi překvapit. Ctihodní pánové a dámy byli schopní předvést velké divadlo.

Stará špinavá čarodějnice

Premiér Švehla se právě chystal poslancům sdělit prohlášení své vlády, ale nebylo snadné se přes rozzuřené kolegy dostat ke slovu. Němečtí nacionalisté začali zpívat Deutchland, Deutchland uber alles, aby tento popěvek doprovázel jeden z nich hlasitým zvukem píšťalky. Hádky se přelévaly ze strany na stranu a jedna poslankyně si musela vyslechnout, že je stará špinavá čarodějnice. V bouřlivé atmosféře, kdy mlácení do lavic bylo zcela normálním jevem, to byla ještě velmi slabá nadávka. 

Škody na majetku

Největší třenice v té době probíhaly v táborech německých stran, které byly záměrně provokovány českými nacionalisty. Probírání jazykového zákona vyostřilo situaci natolik, že vzduchem nelétaly jenom nadávky.

Největší nepokoje však způsobilo projednávání zákona, který navrhoval zvýšení cla. Jeden z politiků se nechal slyšet, že to vypadalo jako když se utrhne dobytek ve stájích. Komunista Jan Harus plival na předsednický stůl, bušil do lavice a hodil po předsedovi spisy. Fráňa Zemínová také bušila do lavice (v jednom případě dokonce vytrhla opěradlo z lavice), Josef Knejzlík začal hlasitě zpívat protestní písně, jiný komunista do lavic rovnou kopal a následně utrhl desku, u které seděli ministři vlády, aby s ní následně začal zuřivě mlátit. Zuřivý komunista Krebich se Zemínovou dokonce během jedné schůze škrtili poslance Noska. Nespoutané řádění poslanecké sněmovny způsobilo škody za více než půl milionu korun.

Zdroje: valka.cz, wikipedia, dejepis.com, muni.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů