5.5 C
Prague
Sobota, 20 dubna 2024, 10:04
- Reklama -
DomůOsobnostiTemná stránka Karla Hynka Máchy. Intimní deníky prozradily jeho pravou tvář

Temná stránka Karla Hynka Máchy. Intimní deníky prozradily jeho pravou tvář

Každý zná alespoň první verše Máchova Máje. Libozvučné dílo naplněné tou nejkřehčí romantikou je mantrou zamilovaných. Milenci na Petříně, kteří si na první máj pod jeho decentně vznešenou sochou dávají polibek, se musí červenat před tím, jaký byl K.H. Mácha v reálném životě.

Intenzivní život básníka sebou nese vždy velkou dávku excentrické povahy. Mácha nebyl výjimkou. Prožívat naplno, znamená umět nenávidět, ale také milovat. Tehdy je básník schopen najít správná slova, která přesně přiléhají k jen těžko popsatelným pocitům lásky.

K.H. Mácha takový jistě byl, ale také měl velmi temnou stránku svého génia. Žárlivost, machismus a sexuální agresi musela ze všech nejvíce trpět jeho snoubenka Lori. O tom všem se dočtete v jeho šokujícím deníku.

Blázen Mácha

O Máchově povaze nejlépe vyprávějí jeho intimní deníky, ale také dopisy a výpovědi lidí z jeho okolí. Muž talentovaný, ale kolektivem jen málo oblíbený. Karel Hynek Mácha budil pozornost nejenom svým talentem, ale také svým oblékáním a hrubým chováním.

Karel Sabina o něm vyprávěl jako o geniálním podivínovi, kterého okolí nechápe. Jeho démonická povaha se střídala s milou a příjemnou tváři. Jako den a noc. Stačil okamžik a z citlivého a vstřícného mladíka byl zamračený a nesnášenlivý floutek. Někteří se ho nezdráhali označit za blázna.

Intimní deníky

Muž jenž je předobrazem romantika, byl ve skutečnosti velkým chlípníkem. Jeho intimní deníky jsou doslova přeplněné vulgarismy. Z jeho slov je patrné, že povahou měl blízko k sexuální deviaci. Velmi sugestivně popisuje svůj intimní vztah se snoubenkou Lori. Kromě detailního popisu jejich soulože se nezdráhá do deníku účetní formou napsat, kdy přesně, kolikrát a jak „pical či fikal.“

Velký počet vulgárních výrazů je v kontextu jeho básnické tvorby poněkud šokujícím zjištěním. Když deníky K.H. Máchy rozšifroval ve své době Jakub Arbes, rozhodl se, že je nechá veřejnosti skryty. Až surrealisté v čele se Štýrským a Nezvalem hlasitě prosazovali, jejich vydání.

Nešťastný vztah

Lori, jenž nebyla zrovna z intelektuálních poměrů se stala terčem jeho frustrací. Jejich vztah jen velmi zdánlivě připomínal harmonii. Mácha se s Lori hádal klidně třikrát denně a vždy se jednalo o malichernosti. Jeho žárlivost neměla hranic. Jednal jako extrémní macho. Vyhrožoval ji a byl zlý. Všechny náznaky vstřícnosti od jiných mužů v něm vybouřili k zuřivosti. Chtěl být bezmezně milován. Jeden citát za všechny: „Vždyť bych si i kurvu vzal, kdybych věděl, že mne má ráda.

Lori se několikrát svěřila se svým neštěstím rodině a často chtěla zemřít. Nastal pak den, kdy se jeho chování naplno vymklo kontrole.

Děsivé události

Pátého května v roce 1836, Lori zjistila, že je těhotná. V ten samý den jí zemřela matka a K.H. Mácha ukázal tu nejtemnější stránku své povahy. V ten samý den jí Mácha o půlnoci zuřivě dovlekl k rakvi její zesnulé matky, kde po ní chtěl přiznání o její minulosti. Lori v pláči přiznala, že nebyla pannou, ale dítě bylo jeho. Mácha prohlásil, že pokud to bude kluk, narodí se Mefistofeles. Nelehký osud tohoto vztahu měl tragické vyústění.

Smrt v Litoměřicích

Mácha byl stále panovačný a Lori rozkazoval co smí a nesmí dělat. Nakonec přijal novorozeného Ludvíka s radostí, ale k Lori si moc citu neschoval. Zakázal jí kontakt s jejím otcem, a když se přestěhoval za prací do Litoměřic, ona musela bydlet u jeho rodičů. Jeden z posledních dopisů je plný necitlivého jednání a výhrůžek. Lori porušila jeho rozkaz a setkala se s otcem.

Tragický milostný příběh končí jeho náhlou smrtí. Mácha nezemřel na zápal plic z hašení požáru, jak se často uvádí, ale na dávení spojené s průjmem. Zemřel 6. listopadu na cholerinu. Bylo mu pouhých 25 let. 

Zdroje: kniha Šifrovaný deník Karla Hynka Máchy, blesk.cz

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů