9.8 C
Prague
Čtvrtek, 25 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZdravíGynekomastie trápí stále více mužů. Lékař vysvětluje příčiny a varuje před rakovinou

Gynekomastie trápí stále více mužů. Lékař vysvětluje příčiny a varuje před rakovinou

Stále více mužů vyhledává služeb estetické medicíny. A mezi velmi populární zákroky patří i gynekomastie – neboli zmenšení zvětšené prsní žlázy. Často se o tomto „problémů“ nemluví a mnohým především pak chlapcům v pubertálním věku mohou „zvětšená prsa“ přinést spoustu nejistot a psychických bloků.

Gynekomastie je označení pro zvětšení prsní žlázy u mužů. „Může se jednat o drobné zvětšení prsu způsobené nahromaděním tuku v této oblasti, nebo o zbytnění prsní žlázy, která může dosahovat až velikosti ženského prsu. Příčinou gynekomastie bývá hormonální nerovnováha,“ vysvětluje plastický chirurg MUDr. Pavel Kobzík.

Postihuje až 75 % mladých mužů

Gynekomastie se podle odborníka objevuje často i u mužů, kteří pravidelně sportují a mají ukázkový jídelníček, nedá se totiž nedá ovlivnit cvičením. Především pak ti mladší muži mají z gynekomastie psychické problémy, které vedou například k neochotě koupat se na veřejnosti či nosit trička, kde se prsa mohou „rýsovat“ či dokonce tento fyzický stav může narušovat i intimní vztahy. „Zvětšené prsní žlázy se vyskytují až u 40 % dospělých mužů a až 75 % adolescentů. Gynekomastii je třeba odlišovat od pseudogynekomastie. Ta se vyznačuje nárůstem množství tuku bez zvětšení žlázové tkáně a je obvyklá u mužů s nadváhou,“ uvádí lékař.

Pozor (nejen) na rakovinu prsu u mužů

Karcinom prsu není záležitosti pouze žen. „V menším měřítku může postihnout i muže. Ve zvětšené prsní žláze se totiž mohou často objevovat i cysty. Toto onemocnění se vyskytuje u 0,5 % mužů. Muži, kteří mají výrazně zvětšená prsa by proto také měli chodit na preventivní prohlídky prsou, jako je sono či mamografie. Gynekomastie ale může mít příčinu i ze vzniku dalších onkologických onemocnění. Často se jedná o nádory nadledvin, plic či varlat. Je proto dobré vždy svůj zdravotní stav zkontrolovat u lékaře.

Kdy jít na liposukci a kdy na operaci?

Problém se zvětšením prsou se řeší buď liposukcí, chirurgickým odstraněním prsní žlázy či speciální hormonální medikací. „V případě malé gynekomastie se provede odsátí tukové tkáně v oblasti prsou. To se většinou provede v místním znecitlivění a postup je obdobný jako u každé jiné liposukce. U rozsáhlejšího nálezu, kdy je nutné odstranit prsní žlázu, provede lékař za celkové narkózy řez okolo prsního dvorce a vyjme zbytnělou prsní žlázu. Jizva je vedena z vnější strany dvorce a po zhojení bývá málo patrná. Někdy může rozsáhlá gynekomastie způsobit, že by po vyjmutí prsní žlázy zůstaly v oblasti prsou přebytky povolené kůže. V takovém případě se provede i úprava kožního krytu. Výsledky odstranění gynekomastie jsou trvalé, v místech odsátí tuku se již znovu tuková tkáň neobjeví,“ dodává MUDr. Pavel Kobzík.

Zdroje: redakce, Perfect Clinic

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů