1.2 C
Prague
Neděle, 21 dubna 2024, 2:04
- Reklama -
DomůZdravíCOVID-19 nabírá na síle. Lidé se začínají více testovat a chránit i...

COVID-19 nabírá na síle. Lidé se začínají více testovat a chránit i bez povinných opatření.

V posledním týdnu se počet nakažených tímto virem zvedl o 300 oproti minulému týdnu a stoupl na 2596. V pondělí jsme také zaznamenali nejvyšší nárůst případů od konce léta. I počet hospitalizací stoupnul o 100 oproti minulému týdnu. Celkem je v nemocnicích 850 pacientů trpící závažným průběhem onemocnění COVID-19.

Nejvíce postižena je Praha, kde incidence vzrostla až na číslo 152. Nárůst ale hlásí celá republika. Obavy ze zvyšující se tendence nákazy se odrážejí i na prodejích ochranných pomůcek, jako jsou respirátory FFP2 nebo antigenní testy. „Od února letošního roku byla tendence prodejů respirátorů a testů spíše klesající a v srpnu jsme si již mysleli, že pandemie bude úspěšně za námi,“ říká Filip Matušinský, jednatel obchodu ceske-respiratory.cz. „Od minulého týdne ale zaznamenáváme skokový nárůst prodejů řádově o desítky procent. Nejvíce jdou na odbyt antigenní testy a hned po nich nano respirátory. Dle našich průzkumů ale čísla dodávaná statistickým úřadem nebudou aktuální, jelikož mnoho lidí s COVIDem lékaře nenavštíví. Mnoho našich klientů nám píše v recenzích, že oceňují, že nemusí na test k lékaři a mohou COVID prodělat doma,“ pokračuje Matušinský.

Díky mírnějšímu průběhu formy Omikron opravdu mnoho lidí úspěšně překoná infekci během týdne v domácím ošetřování a lékaře vůbec nenavštíví. Je tedy záhadou, jaká čísla nakažených jsou v České republice ve skutečnosti. Mohou být až několikanásobně vyšší. Pozitivní je ale to, že evidentně se jedná jen o mírné průběhy a počty hospitalizací se nezvyšují tak dramaticky.

Zda můžeme v nejbližší budoucnosti očekávat nějaká povinná proticovidová opatření od vlády je otázkou. V současné situaci, kdy je vláda tečem kritiky ohledně energetické krize, si pravděpodobně premiér Fiala bude více rozmýšlet, zda chce rozčílit další část národa povinným nošením respirátorů například v MHD. Zřejmě tedy zůstane mnohem déle na každém z nás, jakým způsobem a zda vůbec se před COVIDem tento podzim chránit.

Zdroj: Otevřená data ÚZIS.

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů