DomůZajímavostiVelká vzácnost! Sucha a klesající hladina odhalila španělský Stonehenge

Velká vzácnost! Sucha a klesající hladina odhalila španělský Stonehenge

Je to teprve počtvrté v zaznamenané historii, kdy se struktura umístěná ve vodním rezervoáru stala opět viditelnou.

Ničivé sucho v zemi pomohlo na světlo světa takzvaném španělskému „Stonehenge”. Tento historický skvost se ve skutečnosti nazývá Dolmen de Guadalperal a podle dosavadních poznatků byl vidět pouze čtyřikrát.

Odborníci se domnívají, že nápadný kruh desítek megalitických kamenů zde stojí už od roku 5000 před naším letopočtem. Poprvé ho však objevil německý archeolog Hugo Obermaier v roce 1926, než byl v roce 1963 zaplaven kvůli projektu rozvoje venkova, který byl zahájen za diktatury Francisca Franca. Stavba se nyní nachází v rohu přehrady Valdecenas v centrální provincii Cáceres. Španělsko aktuálně čelí nejhoršímu suchu za posledních 60 let a úřady potvrdily, že hladina vody v přehradě klesla na 28 % své kapacity.

„Je to překvapení a také vzácná příležitost mít k tomu přístup,“ řekl agentuře Reuters archeolog Enrique Cedillo z Madridské univerzity Complutense. Tvůrce samotné struktury odborníci neznají. Dolmeny jsou vertikálně uspořádané kameny, které obvykle podpírají plochý balvan. Jak ale vznikly, zůstává záhadou. Protože se často nacházejí v blízké vzdálenosti od lidských pozůstatků, má se za to, že stavby sloužily jako hrobky, uvedla New World Encyclopedia. Dolmen byl naposled viditelný v roce 2019, kdy Evropa čelila extrémním suchům. Podle údajů z NASA to bylo poprvé od roku 1963, kdy byla zaplavena. Pyrenejský poloostrov, kde dolmen stojí, je nejsušší za 1200 let a očekává se, že zimních dešťů bude dále ubývat.

V roce 2019 dokonce Asociace Raíces de Peraleda zveřejnila petici, ve které žádala o přesunutí struktury z nádrže. Iniciátoři už stihli nasbírat přes 45 000 podpisů. „Jde o megalitický dolmen velké hodnoty, který je nyní poprvé a kdo ví, zda i poslední, plně přístupný,“ píše se v petici. Dále se v ní také uvádí, že sdružení „bije na poplach” úředníkům, aby dolmen přesunuli, aby jej „zachránili” a „využili současných okolností“, neboť je stále dobře zachován.

Petice popisuje zhoršující se stav stavby, jelikož hornina se stává porézní a v některých oblastech praská. Varuje, že pokud se se strukturou nepohne teď, nemusí být v budoucnu už dostatečně pevná na přesun.

Zdroj: ABC News

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů