22 C
Prague
Čtvrtek, 2 května 2024, 6:05
- Reklama -
DomůLifestyleZáchvat s křečemi u psa a kočky: Ne vždy jde o epilepsii

Záchvat s křečemi u psa a kočky: Ne vždy jde o epilepsii

Bohužel, i zvířata můžou mít záchvaty, které doprovází křeče. Při pohledu na takový záchvat člověka hned napadne, že jde o epilepsii – ať už se třese celé tělo nebo jen jeho část. Byla by ale chyba na tom trvat bez ověření, protože takový záchvat může být způsobený i spoustou jiných věcí – a léky na epilepsii by v tom případě mohly stav kočky nebo psa jen zhoršit.

„Záškuby celého těla měla třeba dnes již adoptovaná čivava Bee. U ní vyšlo z vyšetření najevo, že má nedostatek vápníku, což může způsobovat právě i křeče podobné záchvatu,“ popisuje Soňa Schneiderová z Handipet Rescue, projektu zabývajícího se péčí o zvířata v nouzi, včetně handicapovaných a nemocných. „V péči jsme před lety měli také fenku Sunny, která trpěla záchvaty a vyšetření ukázala, že za ně mohl portosystémový shunt. Správná diagnóza i u ní znamenala, že se mohl zvolit správný další postup,“ dodává.

S epilepsií se zkrátka může na první pohled plést spousta věcí. K záchvatům dochází kvůli neobvyklé elektrické aktivitě v mozku, což může způsobovat něco v mozku (nádory, onemocnění mozku…) nebo něco mimo mozek (problémy s nějakým orgánem, štítnou žlázou, nízká /vysoká hladina cukru v krvi, otrava, infekce, záněty…). Až když se příčina opakovaných záchvatů nenajde (na mozku není nic vidět, testy vychází normálně), vylučovací metodou se stanoví diagnóza idiopatické epilepsie, což znamená, že není jasný původce záchvatů.

Výběr správného veterináře

Proto je potřeba zkušeného veterinárního neurologa, aby zvíře správně diagnostikoval. Po prvním záchvatu je dobré se na veterinu s takovou specializací objednat co nejdříve. V Praze a Brně jde například o kliniky Jaggy (MVDr. Petr Šrenk, MVDr. Aleš Tomek), ve Žďaru nad Sázavou je MVDr. Petr Johanides a na Slovensku najdete MVDr. Viktora Paluše.

„Aby se zjistilo, co za záchvaty může, dělá se obvykle vyšetření krve a moči, rentgen hrudníku a břicha, CT vyšetření a magnetická rezonance (MRI),“ doplňuje Soňa. Veterinář bude chtít například popsat, kdy došlo k prvnímu záchvatu, jak vypadal a jak byl dlouhý, jak časté záchvaty jsou a jak daleko jsou od sebe a co se před záchvatem dělo. Na výsledky vyšetření se může pár dní čekat.

Záchvaty s křečemi u zvířat mohou trvat pár vteřin až minuty a je dobré je natočit. Zvíře může být během, před nebo po záchvatu agresivní nebo se schovávat. Při záchvatu se může pomočit, pokálet, slintat nebo upadnout do bezvědomí. Aby se zvířátko nezranilo, odstraňte nebezpečné předměty a hlídejte, aby odněkud nespadlo. Nedoporučuje se manipulovat s jazykem nebo vkládat něco mezi zuby. Opatrné ochlazování (nohy, břicho) může pomoci při delších záchvatech kvůli stoupající teplotě těla. Při ztrátě vědomí a záchvatu trvajícím déle než pět minut, nebo opakujících se záchvatech bez delšího rozestupu, je nutné vyhledat pomoc veterináře ihned.

Idiopatická epilepsie (bez známé příčiny) u psů a koček není bohužel vyléčitelná, ale léky mohou snížit frekvenci a intenzitu záchvatů. Důležité je dodržovat léčbu a konzultovat vše s neurologem. Hledání správného léku a dávky někdy trvá a vyžaduje trpělivost, cena léčby závisí na konkrétním případě (obvykle několik set korun měsíčně). „I s epilepsií může zvířátko prožít spoustu dalších spokojených let,“ dodává Soňa.

Garant textu: Soňa Schneiderová z Handipet Rescue

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů