14.8 C
Prague
Pátek, 26 dubna 2024, 8:04
- Reklama -
DomůZdravíNeřešené potravinové alergie škodí. Lékařka radí, jak tělu neubližovat

Neřešené potravinové alergie škodí. Lékařka radí, jak tělu neubližovat

Rádi byste si pochutnali na zmrzlině, koktejlu nebo na sklenici mléka, ale raději si mléčné výrobky odepřete, protože se po nich necítíte dobře? Pokud vás po jejich konzumaci trápí nepříjemné trávicí obtíže, zřejmě trpíte intolerancí laktózy. Vojenská zdravotní pojišťovna radí, jak intoleranci rozeznat od alergie, kdy vyhledat odborníka a proč nesnášenlivost mléčné bílkoviny nepodceňovat.

Mezi hlavní zdroje laktózy patří mléko, včetně mateřského, a výrobky z něj. Aby naše tělo mohlo laktózu neboli mléčný cukr zužitkovat, musí ji nejprve vstřebat. Nestrávená laktóza může ve střevech zapříčinit různé problémy.

Reakce jsou různé

„Intolerance neboli nesnášenlivost laktózy vzniká nedostatečnou tvorbou enzymu laktázy, který štěpí laktózu na jednoduché cukry glukózu a galaktózu. Ty se vstřebávají ze střeva do organismu. Není-li laktóza rozštěpena, způsobuje problémy ve střevech, které se dostaví většinou půl hodiny po konzumaci mléčných potravin a jejich intenzita závisí na zkonzumovaném množství,“ vysvětluje revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Laktózová intolerance se často zaměňuje s vzácnější alergií na mléko, konkrétně s alergií na mléčné bílkoviny. Ta se však kromě trávicích těžkostí projevuje často i kožními reakcemi, jako je kopřivka, ekzém nebo otok, dále dýchacími těžkostmi a u těžkých forem i anafylaktickou reakcí. Diagnosticky je intolerance snadno odlišitelná, při alergii jsou totiž v krvi zvýšené specifické protilátky.

Včas k lékaři

Nejlepším způsobem, jak se zbavit příznaků laktózové intolerance, je omezit konzumaci mléčných produktů, a to buď částečně, nebo úplně. V takových případech je však třeba dbát na dostatečný příjem vápníku z jiných potravin. Dobrými zdroji je například brokolice, špenát, pomeranče nebo sójové mléko. Pacienti potíže způsobené intolerancí mléka často přecházejí, nespojují si je s jeho konzumací a mnoho případů tak zůstává nediagnostikováno.

S návštěvou lékaře odborníka však není dobré otálet. „Neřešené potravinové alergie škodí lidskému zdraví a narušují správný chod trávicího traktu. Neléčená nesnášenlivost laktózy sice nepředstavuje závažné zdravotní riziko, významně ovšem snižuje kvalitu pacientova života,“ upozorňuje lékařka. Pacienti s touto poruchou mají k dispozici řadu potravinových alternativ, například mléčné produkty obohacené o laktázu, která pomáhá štěpit mléčný cukr. Vzrůstá i obliba bezlaktózových či nízkolaktózových výrobků. „Ve většině případů stačí omezit konzumaci mléčných produktů a po konzultaci s lékařem je i možné malé objemy laktózy zařazovat zpět do jídelníčku. Napomáhá to budování tolerance na laktózu,“ dodává MUDr. Slavíková.

Zdroje: redakce, MUDr. Kristina Slavíková

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů