DomůZajímavostiZdražování nekončí: Za co si připlatíme, vysvětluje ekonom

Zdražování nekončí: Za co si připlatíme, vysvětluje ekonom

/KOMENTÁŘ/ „Spotřebitelské ceny již pět měsíců v řadě zmírňují svůj růst a lze očekávat, že tento příznivý trend bude pokračovat i v následujících měsících,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v červnu na úroveň 9,7 procenta. To bylo o 1,4 procentního bodu méně než v květnu. Spotřebitelské ceny již pět měsíců v řadě zmírňují svůj růst a lze očekávat, že tento příznivý trend bude pokračovat i v následujících měsících. Boj s inflací však stále nemůžeme považovat za definitivně vyhraný. Aktuální míra inflace je stále téměř pětkrát vyšší, než je stanovený inflační cíl, což snižuje kupní sílu úspor a vede k poklesu reálných příjmů českých domácností.

Za co si připlatíme?

Některé položky spotřebního koše stále významně zdražují. V meziročním srovnání stouply ceny vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta, elektřiny o 24,6 procenta, tepla a teplé vody o 40,7 procenta. Rovněž vzrostly ceny vajec o 28,8 procenta, ovoce o 15,2 procenta, zeleniny o 28,2 procenta a cukru o 50,3 procenta.

O 14,4 procenta zdražily dovolené s komplexními službami. Podobně zvýšily ceny stravovací a ubytovací služby. Jestliže si tedy někdo pravidelně dopřává stále stejnou dovolenou v České republice, letos za ni zaplatí s přehledem nejvíce peněz v historii. Těšit ho může alespoň skutečnost, že na pohonných hmotách zaplatí o čtvrtinu méně než před rokem.

– autor komentáře: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS –

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů