19.5 C
Prague
Pondělí, 29 dubna 2024, 11:04
- Reklama -
DomůZdravíMUDr. Slavíková: Noví dárci krve nestíhají nahradit ty, kteří odpadají

MUDr. Slavíková: Noví dárci krve nestíhají nahradit ty, kteří odpadají

O krvi se říká, že je to nejcennější tekutina na světě, už jedním darováním může každý člověk pomoct zachránit až tři životy. Důležitost darování krve a krevních derivátů každoročně připomíná datum 14. června, na které připadá Světový den dárců krve.

Zdravý dospělý člověk má v těle zhruba pět litrů krve. V medicíně ji neumíme ničím trvale nahradit a nelze ji získat jinak než od dobrovolných dárců. „Těm, kteří jsou ochotni se o svou krev podělit s jinými, patří obrovský dík. A jsme velice rádi za každého, kdo se rozhodne krev darovat. Počet nových dárců ovšem nestíhá nahrazovat úbytek těch dosavadních daný věkem či zdravotním stavem,“ říká MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny.

Dárcem může být téměř kdokoli

Krev je možné darovat ve specializovaných transfuzních stanicích nebo jiných zdravotnických zařízeních. U odběrů klíčovou roli hraje jejich pravidelnost, neboť krevní konzervu lze skladovat pouze 42 dní. „Každý potenciální dárce projde vyšetřením u lékaře, který zhodnotí jeho zdravotní stav a zodpoví všechny případné dotazy. Ženy mohou darovat plnou krev jednou za čtyři měsíce, muži po třech měsících. Dárcem se může stát kdokoli mezi 18 a 60 lety, kdo váží více než 50 kg a nemá vážnější zdravotní omezení, která by ho dočasně nebo trvale z možnosti darovat krev vylučovala,“ dodává MUDr. Slavíková. Standardní odběr 450 ml krve s sebou nenese žádná zdravotní rizika, konkrétní podmínky naleznete vždy na webových stránkách příslušného transfuzního ústavu.

Světový den dárců krve si připomínáme v den, kdy se narodil Karl Landsteiner, objevitel krevních skupin a Rh faktoru. Rakouský biolog a lékař vedle rozdělení skupin lidské krve na A, B a C (nyní známá jako 0) přišel i na to, že krevní transfuze provedená mezi lidmi stejné krevní skupiny nevyvolává hemolýzu, tedy pacientovi pomůže bez negativních vedlejších účinků. Prof. MUDr. Jan Janský pak upřesnil Landsteinerovu teorii tím, že prokázal existenci čtvrté krevní skupiny AB. Jeho jméno nese medaile udělovaná v ČR bezpříspěvkovým dárcům krve.

Zdroje: redakce, MUDr. Kristina Slavíková, VoZP

PODOBNÉ ČLÁNKY

NEJČTENĚJŠÍ

- Reklama -
Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů