DomůZajímavostiHistorie zmrzliny: První obchod byl v New Yorku, dezert milovali ale už...

Historie zmrzliny: První obchod byl v New Yorku, dezert milovali ale už ve starověké Číně

Čím se osvěžíte v horkých dnech? Přeci zmrzlinou! Pokud chcete ukázat, že ve vás dřímá kuchařský talent, udělejte domácí. Potřebujete k tomu jen pár ingrediencí, které máte určitě doma. A když už jsme u toho – napadlo vás, odkud vůbec zmrzlina pochází?

Historie zmrzliny

Zmrzlina, tak jak ji známe dnes, vznikla v mnoha částech světa a je obtížné určit jedno konkrétní místo jejího původu. Někteří tvrdí, že nejstarší předchůdce zmrzliny se objevil ve starověké Číně před více než 2000 lety. Legendy hovoří o tom, že čínský císař Süan-cung (50 př. n. l.) si oblíbil zmrzlinový dezert vyrobený z mléka, rýže a sněhu.

Další historické zmínky o zmrzlině pocházejí z Persie (dnešní Írán) a starověkého Řecka, kde se používalo sněhu smíchaného s ovocnou šťávou nebo medem jako osvěžující dezert. Během středověku se zmrzlina stala populární v různých částech světa. Marco Polo přinesl z Číny recept na zmrzlinu do Evropy a v Itálii se začaly otevírat první zmrzlinové obchody. Itálie se stala známou pro své skvělé zmrzliny a zdejší zmrzlinové tradice se dodržují dodnes.

První zmrzlinový obchod v New Yorku

Ve Spojených státech se zmrzlina stala velmi populární v 18. století. V roce 1776 zde byl otevřen první zmrzlinový obchod v New Yorku a postupně se zmrzlina stala oblíbeným dezertem po celé zemi. Díky moderním technologiím a průmyslové výrobě se zmrzlina stala běžně dostupnou po celém světě. Dnes existuje široká škála zmrzlinových příchutí a variant, ať už se jedná o klasické krémové zmrzliny, sorbety nebo veganské alternativy.

I když nelze určit jedno konkrétní místo vzniku zmrzliny, můžeme říci, že se vyvinula z různých kultur a tradic po celém světě, přičemž každá má své vlastní specifické přístupy k přípravě a přísadám.

Domácí zmrzlina? Není problém!

Příprava domácí zmrzliny je skvělým způsobem, jak si vychutnat osvěžující a chutný dezert. Zde je základní postup, jak si ji připravit:

  1. Ingredience:
  • 2 hrníčky smetany ke šlehání (33-36% tuku)
  • 1 hrníček mléka
  • 3/4 hrníčku cukru (můžete ho upravit podle své chuti)
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  1. Příprava:
  • Ve velké míse smíchejte žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem (nebo vanilkovým cukrem) a šlehejte je metličkou, dokud nezískáte hladkou směs.
  • Ve velkém hrnci zahřejte mléko a smetanu na středním plameni, dokud se nezačnou vytvářet bublinky na okrajích (nesmí však vřít).
  • Pomalu nalijte horkou směs mléka a smetany do mísy s žloutkovou směsí, přitom neustále míchejte metličkou.
  • Přestaňte míchat a přesuňte směs zpět do hrnce. Zahřívejte ji na středním plameni, stále míchejte, dokud směs nezhoustne. Nepřevařujte směs.
  • Jakmile je směs dostatečně hustá, odstraňte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji přeneste do lednice a nechte ji zcela vychladnout (ideálně přes noc).
  1. Mražení:
  • Připravte si domácí zmrzlinový stroj podle návodu výrobce.
  • Nalijte vychlazenou směs do zmrzlinového stroje a mražte ji podle pokynů výrobce. Obvykle to trvá asi 20-30 minut, ale doba se může lišit v závislosti na konkrétním stroji.
  • Pokud nemáte zmrzlinový stroj, můžete směs nalít do mrazicího boxu a umístit ji do mrazáku. Každých 30 minut ji vytáhněte a důkladně promíchejte vidličkou, aby se zabránilo vytváření krystalů ledu. Opakujte tento postup asi 3-4krát, dokud nebude zmrzlina dokonale krémová.
  1. Dochucení a servírování:
  • Jakmile je zmrzlina hotová, můžete ji dochutit přidáním oblíbených přísad, jako jsou čokoládové kousky, ovoce nebo ořechy. Dobře promíchejte, aby byly přísady rovnoměrně rozloženy v zmrzlině.
  • Přeneste zmrzlinu do mrazáku a nechte ji ještě ztuhnout, než ji podáte. Obvykle to trvá další 2-3 hodiny.
  • Servírujte zmrzlinu ve sklenicích nebo kornoutcích a ozdobte podle svého gusta (například šlehačkou, ovocem nebo čokoládovou polevou).

A tady to máte! Nyní si můžete vychutnat vlastnoručně vyrobenou a chutnou domácí zmrzlinu, kterou oslníte každou návštěvu.

Zdroj: barefeetinthekitchen.com, tasteofhome.com

PODOBNÉ ČLÁNKY
- Reklama -

NEJČTENĚJŠÍ

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů